Ford se vraća na Le Man 24 časa

Više slika

Više slika

Kompanija Ford otkrila je da planira da se vrati na trku 24 časa Le Man sa modelom Mustang, a ne novim GT automobilom...

Proizvođač automobila istraživao je mogućnosti da Mustang nastupa na takmičenju umesto treće generacije GT kojoj je dato zeleno svetlo za učestvovanje.

Razgovarajući na SAE internacionalnoj WXC konferenciji u Detroitu, direktor tehnološkog razvoja kompanije Ford, Rej Nir, izjavio je da je sve ovo jedna dobra škola za njih, ali kako ispada, trenutni model se ne uklapa u dalje planove.

Ipak, Mustang modelu nije potrebna ova čuvena trka kako bi postao globalni automobil, mada će u kompaniji i dalje težiti ka njegovom promovisanju na 24 sata Le Man testu stamine. „Ja sam veoma uzbuđen zbog ovoga, mada je ideja pomalo blesava, zapravo, ja sam zaista poludeo za njom“, izjavio je Rej.

Upravni odbor kompanije iz Detroita odbio je projekat nakon što je zaključio da bi za njega trebalo izdvojiti 250.000 $, ili više prilikom modifikacije Mustang modela za trku.

Nakon ovog neusaglašavanja, Nir je vodio tim stručnjaka kako bi započeli projekat na novom GT superautomobilu krajem 2013. godine bez ikakvog informisanja najviših čelnika uključujući i šefa Marka Fildsa i izvršnog direktora Bila Forda.

„Bio sam veoma odlučan u tome da mi kao kuća moramo dovršiti ovaj plan, ali na moju žalost, to ćemo učiniti na drugačiji način“, dodao je Rej Nir.

Kompanija je osvojila prvo mesto na GTΕ-Pro Class takmičenju 395 dana nakon što je njihov novi GT predstavljen po prvi put, a pobeda je izvojevana kao neverovatno veliki trud uložen od strane Ford Chip Ganassi tima. Nemački vozač Dirk Miler postavio je svoj #68 Ford Chip - Ganassi Racing Ford GT na pol poziciju u LM GTE Pro klasi sa najbržim vremenom od 3 minuta, 51 sekundu.

Ova pobeda takođe dolazi tačno 50. godina nakon što je proizvođač stao na sva tri podijuma Le Man trke 1966. godine.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group