Golf R predstavljen u Frankfurtu

Pogon na sva četiri točka, uz 300 KS, potrošnju od 7 litara i ubrzanje za 4,9 s...

 

Oluja koja je nastala sa prvim najavama novog Golfa R doživela je vrhunac predstavljanjem istog na sajmu automobila u Frankfurtu. Podsetimo, najsnažniji Golf ima čak 300 KS. Radi se o benzincu 2.0 TFSI sa turbopunjačem i direktnim ubrizgavanjem.

Snaga će se prenositi ručnim menjačem sa šest brzina i novim DSG-om i pogonom na sva četiri točka sa Haldex kvačilom. Zahvaljujući 'downsizingu', ukupna masa će biti smanjena za 80 kg čime su poboljšana vozna svojstva, ali i smanjena potrošnja. Brzina je elektronski ograničena na 250 km/h, a bez blokade novi Golf R  može potegnuti više od 290 km/h. Stotku hvata za 5,3 sa ručnim, odnosno 4,9 sekundi sa menjačem DSG. Nova generacija integralnog pogona donosi elektronsku blokadu diferencijala napred i pozadi pa u normalnoj vožnji svu snagu usmerava na prednje točkove, a u slučaju gubitka prianjanja pozadi može da prebaci i do 100 posto.

Deklarirana prosečna potrošnja iznosi 7,1 litru sa ručnim menjačem, odnosno 6,9 litara sa DSG-om. Kad se uzme u obzir da se radi o sportskom kompaktu sa 300 KS i pogonom na sve točkove, to je odličan rezultat, barem 'na papiru', a realan ćemo videti kad ga isprobamo. Cene na našem tržištu još nisu poznate, a u Nemačkoj će koštati 38.325 eura.

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group