Fiat Freemont Cross premijerno u Ženevi

Fiat je odabrao pozornicu u Ženevi da premijerno predstavi modele Panda Cross i Freemont Cross, od kojih su oba na vrhu svojih kategorija.

Ova dva nova modela nude ekskluzivnu, sveobuhvatnu opremu za bezbednost korisnika i maksimalnu sigurnost u vozilu u kombinaciji sa jedinstvenim i nezamenljivim stilom.

Novi Freemont Cross

Švajcarski salon biće počašćen i novim modelom Freemont Cross, vrhunski kombinovanim vozilom namenjenim  javnosti širokog interesevovanja, koja je bacila oko na novi razvoj i koja traži najbolji balans između funkcionalnosti i dizajna. Posvećen svima onima koji vole da su u mogućnosti da sami izaberu svoj put, koja god da je razdaljina ili vremenski  uslovi u pitanju  koje treba savladati, Cross verzija odslikava slobodan duh kombinovanog vozila kompanije FIat. Freemont Cross karakteriše opasan, prepoznatljiv izgled zahvaljujući potpuno novim prednjim i zadnjim branicima sa detaljima u Platinum Chrome boji, prednjom sjajnocrnom ukrasnom maskom, 19-inčni Hyper Black točkovi sa pet paoka i ukrasni lim praga u Platinum Chrome boji. Crni ramovi na prednjim i zadnjim farovima daju modelu Freemont Cross odvažniji izgled, odražavajući spremnost za savladavanje bilo kakvog puta.

Fiat Freemont Cross nudi i ekskluzivni enterijer sa novim kožnim sedištima sa umecima od sportske mreže i svetlo sivim ardesian šavovima, unutrašnji fini radovi su u Liquid Graphite boji, sa standardnim osobinama kao što su 8.4-inčni Uconnect satelitski navigator sa ekranom osetljivim na dodir, bočna kamera za parkiranje i Premium Alpine audio sistem sa šest zvučnika, pojačalom od 368W i sabvuferom. I to nije sve: električno zagrejani i pokretni retrovizori na vratima, šest vazdušnih jastuka, osvetljeni držači za čaše, daljinsko otključavanje i kretanje bez ključa sa startnim dugmetom i audio kontrolama i kontrolama za regulisanje brzine na volanu.

Kupci modela Fiat Freemont mogu da menjaju enterijer po svojoj želji, zahvaljujući 32 konfiguracije sedišta i više od 20 odeljaka za skladištenje raspoređenih po celom odeljku za putnike, dosežući ukupan kapacitet od 140 litara, praktično ista zapremina prtljažnika kao u gradskom automobilu. Tovarna zapremina od približno 1,5 kubnih metara može se obezbediti spuštanjem drugog i trećeg reda sedišta.

Nova vrhunska verzija dostupna je sa 140 KS 2.0 MultiJet II motorom, ručnom menjačkom kutijom sa šest brzina i pogonom na prednjim točkovima, i 170 KS 2.0 MultiJet II, oba u 4x2 verziji sa ručnim menjačem i verzija sa aktivnim pogonom na svim točkovima udruženim sa automatskim menjačem sa šest brzina.

U više detalja, aktivni pogon na svim točkovima je tip „po zahtevu“, sa električnom kontrolnom jedinicom koja koristi senzore da izmeri prijanjanje sva četiri točka i odlučuje kada da prenese pogon na zadnje točkove. Elektronski sistem modulira prenos obrtnog momenta uz upotrebu ECC (elektronski kontrolisana spojnica) i radeći samo kada je neophodno  time doprinoseći ograničenom trošenju goriva. Novi Freemont Cross biće dostupan na evropskim sajmovima od jeseni 2014.

 

Cross: bolji izbor za dva pobednička modela

Ova dva važna razvoja proširuju opseg modela Panda i Freemont da bi se mogle iskoristiti nove mogućnosti tržišta u segmentima koji doživljavaju rast, a i nadograđuju na veoma pozitivan odgovor evropske javnosti na ova dva Fiatova modela.

Pre svega, nova Panda Cross ulazi u jedan od segmenata sa najbržim razvojem u Evropi, posebnu kategoriju vrhunskih 4x4 mini terenskih vozila koje je sama Panda ustanovila 1983. i dalje razvila sa drugom generacijom 2004. godine sa 4x4 verzijama i 2006. godine sa modelom Cross, još jednom vrhunskom Panda verzijom. Preko 30.000 Panda Cross vozila registrovano je za šest godina.

Osam godina kasnije Panda Cross predstavlja sebe sa još jačom ličnošću i nudi više opreme, povećanu nezavisnost i još bolji učinak pri terenskoj vožnji. Panda je ojačala svoj položaj lidera u terenskom segmentu još više sa ovim novim modelom koji upotpunjava urođene, pobedničke osobine druge dve varijante gradsko-terenskih vozila stavljenih u prodaju 2012: Panda Trekking sa Traction+ i Panda 4x4 sa pogonom na svim točkovima. Dve verzije su već ostvarile uspeh u nešto manje od godinu dana, što je dokazano sa preko 26.300 registrovanih vozila i brojnim nagradama, kao što je najbolje terensko vozilo 2012. koju je dodelio britanski magazin Top Gear. Fiat Panda 4x4 je jedan slučaj uspeha. U svojoj, 30. godina dugoj istoriji, utvrdio je novi segment i ubedio više od 500.000 kupaca širom Evrope.

Novi Panda Cross pomoći će u usklađivanju vrhunskih rezultata koji je postigla cela porodica Panda. Godine 2013., prve cele godine nakon ažuriranja cele ponude, nova Panda bila je italijanski najbolje prodavani auto drugu godinu za redom pored toga što je bio drugi u svom segmentu u Evropi, posle modela Fiat 500. Zajedno sa modelom 500, Panda je odveo Fiat na položaj neprikosnovenog lidera u segmentu A 2013. godine sa evropskim udelom većim od 27%.

Uspeh modela Panda leži u izvanrednom opsegu, koji je najobimniji i najraznovrsniji u kategoriji. On je jedini koji se može pohvaliti verzijama motora koje kreću od turbodizela do turbo petrola, od tečnog propana do metana (TwinAir turbo metan koji je nazvan „najboljim ekološkim motorom 2013“); prvi koji je ponudio bezbednosni sistem kontrole kočenja u gradskoj vožnji koji je osvojio prestižnu nagradu „Euro NCAP Advance“; i jedini auto koji kombinuje kompaktnost i upravljanje gradskog auta sa 4x4 učinkom pravog terenskog vozila. Uzimajući u obzir isti cilj, novi Freemont Cross, ekskluzivna vrhunska verzija najbolje prodavanog kombinovanog vozila sa sedam sedišta upravo debituje. U Evropi takođe, ovaj model je među visoko cenjenim u svom segmentu zahvaljujući mnogostranom duhu. To je moderno kombinovano vozilo savršeno za savremenu i dinamičnu porodicu koje poseduje najbolje iz niza kategorija proizvoda: višenamensko vozilo, terensko vozilo i karavan, bez ograničavanja dinamičkog i zanosnog stila. Značajan doprinos odličnom tržišnom učinku modela Fiat Freemont dali su vrhunske Lounge i Park Avenue opcije, koji predstavljaju više od 75% prodaje, i koji će biti dodatno ojačan uvođenjem Black Code verzije i verzije sa pogonom na svim točkovima, koji predstavljaju više od 50% prodaje. Ukupno gledano, za dve i po godine koliko je na prodaji, Fiat Freemont je ostvario udeo od više od 60.000 vozila registrovanih u Evropi. Danas je na novoj Cross verziji da pomeri granicu ekskluzivnosti i tehnologije u svetu kombinovanih vozila.

Cross verzija modela Freemont je iznad svih ostalih, dizajniran da ispuni potrebe moderne porodice koja posebno traži prostor i praktičnost. Istovremeno zadovoljava i one kupce koji ne žele da odustanu od atraktivnog i prepoznatljivog izgleda. Uspešno pozicioniranje klase Freemont kao „All the cars you want“, koje joj je pomoglo da osvoji nove tipove kupaca iz ostalih segmenata kombinujući fleksibilinost i funkcionalnost sa modernim, originalnim stilom, potvrđeno je modelom Freemont Cross.

Novi i ekskluzivni enterijer i eksterijer

Novi Fiat Freemont Cross nudi osvežen izgled koji ga jasno razlikuje od ostatka klase. To se postiže novim prednjim branikom sa umecima u Platinum Chrome boji, prednjom sjajnom crnom ukrasnom maskom i ramovima svetala za maglu, ukrasni lim praga u Platinum Chrome boji i šipke u dužini krova u istoj boji, kao i crni ramovi za prednje i zadnje skupine farova, i zadnji branik sa zaštitom donjeg dela karoserije ispod vozila u Platinum Chrome boji. Freemont Cross ima i potpuno nove 19-inčne Hyper black točkove od legure sa pet paoka.

Unutrašnjost Fiat Freemont Cross putničkog odeljka okarakterisana je jedinstvenim detaljima, kao što su nova sedišta od crne kože sa umecima od sportske mreže i svetlim ardesian sivim šavovima, takođe i na centralnom rukohvatu i tabli vrata. Pored toga, novi završni radovi u Liquid Graphite boji ističu komandnu tablu, instrument tablu, centralnu konzolu, tablu vrata i volan. Volan i ručka menjača se nude u koži kao deo standardne opreme što je kao šlag na tortu kada je reč o opremanju enterijera.

 

Verzije motora

Nova verzija dostupna je sa 140 KS 2.0 MultiJet II motorom, sa šest brzina ručnog menjača i pogonom na prednjim točkovima, i 170 KS 2.0 MultiJet II, oba u 4x2 verziji sa ručnim menjačem i verzija sa aktivnim pogonom na svim točkovima udruženim sa automatskim menjačem sa šest brzina koji osigurava odličan učinak sa preciznim i tihim radom za vrhunsku udobnost i zadovoljstvo za volanom.

 

Standardna oprema i mogućnosti

Sa svojim snažnim, odlučnim izgledom i potpunom opremom, Cross opcija nudi kao deo standardne opreme uređaje za informacije i zabavu koji su poslednja reč tehnologije. Tu su: 8,4-inčna satelitska navigacija sa ekranom osetljivim na dodir, mape, DVD plejerom i SD otvorom sa povezivanjem sa Bluetooth tehnologijom, bočna kamera za parkiranje i zvučni sistem Premium Alpine sa 6 zvučnika, pojačalo od 368 W i sabvufer. Sve ove osobine čine ovu verziju zaista jedinstvenom i ekskluzivnom.

Nova Cross oprema nudi bolji nivo prilagodljivosti i prefinjenosti u kombinovanom segmentu. Na primer, vozačko sedište se odlikuje sa električnim podešavanjem na 10 načina, prednje putničko sedište može potpuno da se spusti, sa prostorom za skladištenje skriveno ispod jastuka, a drugi i treći red mogu da se spuste i tako omoguće prostor za utovar zapremine od skoro 1,5 m³. Šta više, drugi red sedišta može da se nagne i karakterišu ga ugrađene potpore za decu, koje dozvoljavaju transport dece od 15 do 36 kg bez potrebe da se koristi sedište za decu.

Postoji ukupno 32 položaja sedišta, što čini Freemont najraznovrsnijim kombinovanim vozilom i dozvoljava kupcima da organizuju unutrašnjost sa iznenađujućim fleksibilnošću.

Postoji i više od 20 mesta za skladištenje, ukupnog kapaciteta od 140 litara - što je ekvivalnento prtljažniku gradskog automobila - kao što su, na primer, prostrani odeljci u podu ispred drugog reda sedišta, gde se mogu sakriti vredne stvari poput foto-aparata, prenosivih računara i torbi. Zahvaljujući sklopivim sedištima, jedinstvenoj platformi za utovar i ukupnim kapacitetom mnogih odeljaka za skladištenje, Fiat Freemont Cross nudi zapanjujuću fleksibilnost.

Na kraju, standardna oprema uključuje i električno zagrejane i pokretne retrovizore na vratima, šest vazdušnih jastuka, osvetljene držače za čaše, daljinsko otključavanje i kretanje bez ključa sa startnim dugmetom i audio kontrolama i volan sa kontrolama za regulisanje brzine.

 

Aktivni pogon na svim točkovima (AWD)

Sistem za aktivni pogon na sva četiri točka (AWD) upotpunjuje opasan izgled modela Fiat Freemont Cross. Ovo je dostupno sa verzijom motora 170 KS 2.0 MultiJet II 16v, uparenim sa automatskim menjačem sa šest brzina.

Fiat Freemont sistem sa aktivnim pogonom na četiri točka dobija se na zahtev i opremljen je elektronskom kontrolnom jedinicom koja koristi senzore da detektuje prijanjanje sva četiri točka i odlučuje kada da prebaci vuču na zadnje točkove. Sistem interveniše na površinama kada točkovi možda nemaju dobro prijanjanje (blato, sneg, led...) da bi se osigurala maksimalna vuča i bezgranični broj ruta koje vozilo može koristiti, ili u slučaju asfaltnih površina, da bi se osigurala dodatna vuča i veća sigurnost pri krivinama.

Vuča na zadnjim točkovima aktivira se i na suvim površinama pri brzinama između 40 i 100 km/h, poboljšavajući upravljanje pri vožnji i dozvoljavajući vozilu da lakše savlada krivine, sa neutralnijim dinamičnim ponašanjem.

Pre svega, elektronski sistem modulira prenos obrtnog momenta upotrebom ECC (elektronski kontrolisane spojnice) i isključivo na zahtev, doprinosi ograničavanju potrošnje goriva. ECC na sistemu AWD je fleksibilniji i tačniji nego hidraulična spojnica.

Kontrolna jedinica je povezana i sa ESC i sa sistemom kontrole vuče, sistemima koji pomažu da kombinovano vozilo ostane čvrsto na zemlji, na bilo kom vremenu ili na bilo kojoj podlozi. Ostale karakteristike uključuju ABS sistem i elektronski sistem za sprečavanje prevrtanja kao standardnu opremu.

 

Bezbednost

Po pitanju bezbednosti, Fiat Freemont ima učinak na najvišem nivou kao što dokazuju pet Euro NCAP zvezda i više od 50 dostupnih bezbednosnih uređaja. To uključuje napredne višestepene vazdušne jastuke, aktivne naslone za glavu, elektronska kontrola stabilnosti sa kontrolom vuče pri svim brzinama i sistem za pomoć pri kočenju.  U ponudi su i bočni jastuci na prozorima za treći red sedišta, vazdušni jastuci ugrađeni u prednja sedišta, disk kočnica na sva četiri točka i Isofix sistem sedišta za decu, kao i sistem Active Hood, koji koristi senzore da bi detektovao prisustvo pešaka pri frontalnim sudarima, podižući zadnji deo haube da vi se smanjila sila udara.

Dostupni su i elektronski sistem za sprečavanje prevrtanja (ERM) i kontrolu za stabilnost prikolice (TSC). Sistem za sprečavanje prevrtanja (ERM) koristi podatke koje dobije od ESP senzora da bi detektovao moguće prevrtanje i intervenisao varirajući snagu kočenja koja se dostavlja pojedinačnim točkovima i prilagođavajući položaj ventila gasa. Freemont ima i inteligentan sistem koji vodi računa o vašoj prikolici, kontrola njihanja prikolice (TSC). U trenutku kada njegovi senzori detektuju da se prikolica njiše, sistem interveniše, automatski primenjujući tačnu akciju kočenja na točkove da bi držala prikolicu pod kontrolom i izbegle opasne oscilacije. Sa ovim sistemom, vozači mogu da se osećaju bezbedno i pouzdano kada transportuju svoj teret.

FIAT

A.N.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group