Polovni Toyota Yaris (06-11) - na šta obratiti pažnju

Toyota Yaris je kompakt automobil koji je Toyota počela da proizvodi 1999. godina, a zamenio je model Starlet. Između 1999. i 2005. neka tržište su dobijala ove automobile pod imenom Toyota Echo. Toyota je inače koristila ima Echo i Yaris za nekoliko različitih modela koje je izvozila. Danas ćemo pričati o drugoj generaciji ovog modela koji se proizbodio od 2006, u hatchback verziji. 

 

 

Kakva je polovna Toyota Yaris?

Treća generacije modela Yaris se malo "popunila", ali i dalje izgleda simpatično i proporcionalno. Laka je za vožnju, pametno dizajnirana i svakome bi trebala da odgovara.

Upravljanje i vožnja su realtino dobri, ali nije uvek komforna i može da bude neugodna na lošijim podlogama. Takođe, kada se poredi sa konkurentima kao što je Opel Corsa, za nijansu je bučnija.

Golima sigurnostih opcija dolazi kao standard, od anti-lock kočnica, dva air bag-a napred na osnovnom modelu, i bočnim air bagovima na modelu za klasu boljem. Automobil je dobio 5 zvezdica na NCAP testu i tri zvezdice za sigurnost pešaka.

Yaris je jedan od najkraćih automobila u svojoj klasi, ali i dalje dobiajte dosta prostora unutra, sa obzirom da je u pitanju supermini automobil. Zadnji putnici se neće buniti, a oni spreda uživaju u odličnoj preglednosti i visokom položaju sedenja. 

Automobil je iznenađujuće praktičan, sa zadnjim sedištima koja mogu da se spuste da bi se prošior prostor prtljažnika. 

 

Za koju polovni Yaris da se odlučim?

Od dva benzinska motora koje možete da uzmete, predlažemo onaj sa 108ks 1.4. Verzija sa 1.6 motorom i 120ks, ne opravdava veću potrošnju, zbog male razlike u performansama.

Dizel i30 ćete teško naći na tržištu polovnih automobila, ali najpopularniji je štedljivi i pouzdani 1.6 sa 113ks. Modeli sa 138ks 2.0 daju osećaj snage, ali sve ostaje samo na osećaju.

Ulazni Comfort model ima impresivnu listu opreme, sa klimom, kontrolom stabilnosti, alu felnama, električnim podizačima, tako da nema potrebe da gledate dalje. Style modeli dodaje svetla, sedišta delimično prekrivena kožom, parking senzore i druge felne. Premium oprema, nije baš premijum, ali dobijate nadograđenu klimu i parking senzore, kao i automatske brisače. 

Automatski menjači su dostupni na modelima sa 1.6 i 2.0 motorima. 

 

Da li su visoki troškovi održavanja za Toyotu Yaris?

Registracija i porezi sa obzirom na kubikažu su zanemarljivi, a i potrošnja kod ovog automobila nije nešto od čega bi trebalo da strahujete. 

Yaris nije najskuplji supermini za održavanje, kada se poredi sa rivalima kao što je Renault clio, ali je značajno skuplji od modela kao što je Opel Corsa, ili Peugeot 207.

Ovlašćeni servisi takođe nisu na vrhu lestvice po cenama, ali možete da uštedite i do 40% korišćenjem nezavisnog majstora. 

Čak i prvi modeli su pokriveni garancijom od 3 godine, tako da olakšajte sebi brige i uzmite model kojem je ostalo makar godinu dana garancije .

 

Na šta obratiti pažnju kod polovnog Toyota Yaris automobila?

Druga generacija Toyote Yaris je bila poznata po svojoj pouzdanosti, dok ovaj model nije baš uspeo da nastavi tu reputaciju. 

Korisnici se žale na mnoštvo malih problema, a korisnici sajta What Car? su mu dali samo tri od pet zvezdica za pouzdanost. 

Problemi sa menjačem su postali uobičajeni, a lampica Check engine se često pali kod dizel modela i u većini slučajeva će vas nepotrebno naterati na put do servisa. Kaiševi zahtevaju dotezanje, a bilo je i problema sa klimom kod nekih modela.

Vlasnici modela sa MMT menjačem su se žalili da je automobil greškom menjao brzinu u manji prenos na većim obratajima, ili da je bez ikakvog razloga menjao brzine. Ovo je uklonjeno kod kasnijih modela, ali za svaki slučaj proverite test vožnjom kako radi menjač kod modela koji želite. 

Bilo je nekoliko opoziva modela Yaris, uključujući probleme sa sedištima i klimom, motorima koji su blokirali, tako da proverite da li automobil ima servis knjižicu i redovno je servisiran.

 

ZA: Mali, ali praktičan supermini sa karakterom

PROTIV : Premali za neke, problemi sa pouzdanošću

REZIME : Lepo dizajniran, ali daleko od prethodnika

 

ODLUČITE SE ZA :  1.3 T3 5oro vrata

IZBEGAVAJTE : 1.8 SR 3je vrata

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group