Polovna Ford Fiesta (02-08) - na šta obratiti pažnju i gde kupiti

Ford Fiesta je supermini automobil koji proizvodi Ford još od 1976. godine, a sada je aktuelna šesta generacija ovog modela. Fiesta se proizvodila u Evropi, Americi, Aregrentini, Brazilu, Kini, Indiji, Tajlandu i Južnoj Africi. Godine 2010. šesta generacija je predstavljena širom sveta i postala prvi model koji se prodaje u Severnoj Americi posle Mark I. Prodata je u više od 16 miliona primeraka, što je stavlja na treće mesto najprodavanijih modela Forda iza Escorta i F serije...

 

 

Kakva je polovna Ford Fiesta?

Super dobra za vožnju i to je glavni kvalitet. Nijedan drugi supermini nije tako dobar za vožnju. 

U paketu, sve ostalo se slaže. Ima dovoljno prostora za vožača i suvozača, a pozadi je sasvim dovoljno prostora da se smeste udobno dve odrasle osobe. Prtljažnik je lepo dizajniran, ne preveliki, ali praktičan. Jedina zamerka za unutrašnjost je tabla koja izgleda jeftino. 

Odlična preglednost i dobro upravljanje će vam omogućiti odličnu gradsku vožnju, dok će na autoputu priča biti malo drugačija, pogotovu sa manjim motorima. Kod ostalih je problem buka koja nije izolovana. 

Pouzdan automobil, koji sa druge strane ima jeftine delove, ukoliko vam svejedno zatrebaju. Najbolje vesti su da su veoma laki za održavanje, tako da će svaka garaža moći da vam izađe u susret. 

 

Za koju polovnu Ford Fiestu da se odlučim?

Motor 1.3 kod prvih modela je najbolje izbegavati. Spor je i velike potrošnje. Motor 1.25 sa 75ks je daleko bolji sa dovoljno snage da bi Fiesta bila zabavna, a opet dovoljno štedljiv da bude naš izbor. Motor 1.4 sa 90ks je jači, ali i više troši, a i cena polovnih modela je viša. 

Pored ovih motora možete naći i 1.6 sa 99ks kojih je malo, kao i ST model sa 2.0 sa 148ks. Tu su i dva turbo dizela 1.4 jedan sa 67ks i 89ks. Svi imaju manuelni menjač kao standard, ali postoji mogućnost da naiđete i na automatik koji je dolazio sa 1.4 motoro, benzincem.

Linija je 2005. dobila osveženje sa novim farovima i dodatnom opremom, a ukoliko vam budžet dozvoljava, ovo je opcija koju bismo vam preporučili.

Nemojte da se odlučite za ulazni Finesse, ili Studio verzije iako dolaze sa centralnom bravom i air bagovima. Odlučite se za Style i Zetec modele. Imaju slične specifikacije, ali Zetec dolazi sa alu felnama. 

Top ponuda je Ghia, koja dolazi sa dosta opreme: ali felnama, električnim detaljima i dosta dodatne opreme. ST ima odličnu sportsku kabinu. Ako tražite starije primerke, pre 2005. LX model je dobar izbor. 

 

Da li su visoki troškovi održavanja za Ford Fiestu?

Iako Ford nije jeftin za kupovinu, troškovi održavanja su mali. Brzo gubi vrednost nakon kupovine, ali kasnije se gubitak usporava. Servis će vam retko biti potreban i možete ga obaviti u svakoj boljoj garaži. Svi delovi su jeftini i laki za menjanje. 

Svi motori osim 2.0 imaju odličnu potrošnju, tako da vam ni to neće opteretiti budžet. 

 

Na šta obratiti pažnju kod polovne Ford Fieste automobila?

Generalno nema pun stvari zbog kojih treba da brinete. Fiesta ima odlične rezultate na svim istraživanjima pouzdanosti automobila. 

Poznata slaba tačka je vodena pumpa, obratite pažnju na zvuk iz nje dok je automobil radi u mestu. Proverite da li je filter za polen polomljen, jer se dešava da pušta kišnicu. 

Obratite pažnju da li je servisna knjižica redovno popunjavana i da li je automobil prošao sve provere i servise. 

Još jedan od problema na koje možete da naiđete je škripanje vrata i kontrolne table. Test vožnja bi trebala da vam ukaže ukoliko automobil koji želite ima te probleme. 

 

ZA: Prostrana, zabavna za vožnju, jeftina

PROTIV : Jednostavan izgled, kontrolna tabla

REZIME : Jeftin za održavanje i vožnju

 

ODLUČITE SE ZA :  1.25 Style Climate 

IZBEGAVAJTE : 1.3 Finesse

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group