Musolinijev 1939 Alfa Romeo 6C 2500

Automobili koje su posedovale javne ličnosti se po pravilu lakše i skuplje prodaju. Da li je to slučaj i sa ne baš omiljenim diktatorima?

 

Ovaj izvrsni primerak 1939 Alfa Romeo 6C 2500 Berlinetta, nije bila direktno u vlasništvu diktatora, već je ovaj automobil kupio za jednu od svojih ljubavnica. 

Italijanski diktator Benito Mussolini, je kupio Alfa Romeo za svoju ljubavnicu, Claru Petacci. U pitanju je odličan rad koji dolazi iz Carrozzeria Touring, ovaj 6c 2500 Berlinetta je korišćena samo od strane Clare godinama, sa vozačem Franzom Spoglerom iza volana. 

Ipak, prilikom bekstva Petacci je zaustavljena od strane partizana blizu jezera Komo, i kasnije pogubljena zajedno sa Musolinijem. Njen poslednji put je bio obeležen ovim automobilom. Posle rata, automobil sa brojem šasije 915033 je preuzeo oficir američke vojske i poslao ga direktnu u SAD. Automobil je pronađen 1970 na farmi i vraćen u prvobitno stanje, a rad je poveren ekspertu za Alfa Romeo, Francescu Bonfantiju. 

Automobil će biti na prodaju 4. februara 2015. u Parizu, na događaju koji organizuje RM Auctions. "Nekoliko automobila koji su prošli kroz naše ruke su imali istorijski značaj, ali retko koji onakakv kakav ima ovaj Alfa Romeo", rekao je Augustin Sabatie-Garat, specijalista za automobile iz kompanije RM. 

O.R.

 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group