BMW M1 vredan 745.000 dolara

Više slika

Više slika

BMW modeli nikada ne dolaze jeftino...

Ali postoje određena ograničenja koliko možete potrošiti na jedan od njih, makar u slučaju novog automobila, kao na primer preko 110.000 evra za M6 kabriolet, 143.000 za i8, 156.000 za M760i, ali ipak jedan od njih poseduje cenu od 745.000 $, a pritom nije nov.

Taj automobil jeste BMW M1 iz 1980. godine, koji nije samo prvi M model, već i jedini pravi superautomobil koji je BMW imada kreirao, čak i pored toga što poseduje šestoccilindrični motor, zahvaljujući maloj pomoći kompanije Lamborghini prilikom njegovog razvijanja i stilizovanja od strane Đorđeta Điugiara.

Bavarska kompanija kreirala je svega 453 modela ikada, ostavljajući one koji su preživeli, veoma cenjenim kolekcionarskim primercima. Sa nešto više od 5.000 pređenih kilometara na odometru i u savršenom stanju, ovaj primerak koji smo nedavno zapazili definitivno privlači pažnju na tržištu polovnjaka, ali da li je njegova cena daleko od srazmerne?

RM Sotheby's je pre gotovo godinu dana prodao jedan sličan model na aukciji u Pebl Biču za 577.500 dolara, a on je imao još manje pređenih milja na odometru, još jedan iz ove linije otišao je novom vlasniku po ceni od 900.000 $, krajem 2015. godine i prodat je od strane iste aukcijske kuće.

Cena postavljena za ovaj posebni model deluje pomalo preambiciozna, ali čak i da je neko plati, ovo i dalje neće biti najskuplji BMW na tržištu, jer  se  za 507 roudster iz 1950. godine, koji će se pojaviti na istoj aukciji, tipuje da će biti prodat za milion, ili možda čak i nekoliko miliona dolara.

Kako god da se završi priča sa ovim prelepim modelom, on će sigurno doneti veliko bogatsvo nekoj od svetskih privatnih kolekcija, jer bez svake sumnje, ovaj automobil poseduje izvanredan stil, za koji je bila zadužena čuvena italijanska marka, dok je po pitanju motornog sklopa, opremljen izvanrednom mašinom koja je u ono vreme posedovala najsavremeniju tehnologiju izrade i nekoliko rešenja koja i danas predstaljaju vrhunska tehnološka rešenja.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group