Alfa Romeo 33 Stradale - 50 godina legende

Više slika

Više slika

Kompanija Alfa Romeo poseduje određene modele koji su bili i ostali prave ikone automoblske industrije...

U svojoj karijeri, italijanski brend kreirao je neke od najlepših i najuspešnijih automobila u istoriji, voženih ulicama širom sveta, ali i nekim od najpopularnijih trkačkih staza.

Prošlo je pola veka od kada je kompanija Alfa Romeo predstavila svetu svoj legendarni model 33 Stradale. Linija dizajnirana od strane Franka Skalionea, Alfa Romeo 33 Stradale kreirana je 31. avgusta 1967. godine i njeni automobili su predstavljeni na italijanskom F1 Grand Prix takmičenju u Monci.

33 Stradale model italijanskog brenda smatra se jednim od prvih superautomobila zajedno sa Lamborghini Miura linijom. Model kombinuje jedan od najlepših enterijera u istoriji automobilske industrije, a u njemu se nalaze čiste trkačke tehnologije koje su predstavljale derivat linije trkačkog automobila Tipo 33.

Italijanska kompanija kreirala je samo 18 primeraka ovog automoibla, od kojih je njih pet pretvoreno u koncept modele. Danas, ne možemo sa sigurnošću reći koliko je njih preživelo, ali različiti izvori ističu da je oko pet ili šest automobila Alfa Romeo 33 Stradale u svetu.

Snaga ove linije dolazi iz dvolitarskog V8 motora koji sadrži dve bregaste osovine i dva ubrizgivača goriva. Ova jedinica može da stvori 10.000 motornih rotacija u minuti i 230 ks. Sa težinom od svega 700 kg, Alfa Romeo 33 Stradale je bio u mogućnosti da dostigne ubrzanje do sto kilometara na sat za samo 5,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 260 km/h.

Za pedesetu godišnjicu ove linije, Alfa Romeo kreiraće specijalnu priredbu na Museo Storico događaju u milanskoj Aresi. Na ovoj izložbi, pojaviće se prototip 33 Stradale automobila, kao i pet od šest koncepata koji predstavljaju derivate Stradale šasije - Cabaro, Iguana, 33/2 Speciale, Cueno i Navajo. Takođe, na štandu će se pronaći i 33/2 Daytona, 33/3, 33 TT12 i 33 SC12 trkački automobili.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group