Fiat 500 Jolly - neodoljivi gradski automobil

Više slika

Više slika

Fiat 500 Jolly je nastao 1957. godine i predstavlja najzanimljiviji mali automobil za vožnju po gradu.

Dosta ljudi su pravi zaljubljenici i vole sve modele automobila kompanije Fiat. Neki od njih koji obožavaju minijature ovog brenda, ali usput posedujetu i malo dublji džep, sada imaju priliku da sebi priušte neodoljivi Fiat Jolly (Cinquecento) iz 1957. godine.

Ovaj automobil je nastao kao odgovor na Bubu kompanije Volkswagen i prošao je dalek put od tada do danas. Neki od modela 500 se trenutno smatraju klasicima, što je slučaj i sa ovde predstavljenim primerkom koji će za nekoliko meseci biti prodat na licitaciji.

Sudeći po aukcijskoj kući Auctions America, ovaj model Jolly je modifikovao italijanski brend Gia koji je sada u vlasništvu kompanije Ford. Oni su zapravo konvertovali u Jolly oko 400 modela Fiat 500, a više od sto jedinica je u upotrebi i danas. Lagana sedišta i pleteni krov su prepoznatljivi znaci ove ograničene serije.

Većina ovih vozila je bila istaknuta i otvorenom kabinom bez vrata. Bez krova i vrata ovi simpatični automobili nikako nisu namenjeni hladnom severoistoku. Ovaj model poseduje tablice države Floride, tako da će najverovatnije ostati u toplijoj klimi ili će se možda preseliti u zapadni deo Sjedinjenih Američkih Država.

Jolly je dugačak oko tri metra i kao automobil namenjen gradskim uslovima vožnje dolazi opremljen snagom prosečnog skutera, motorom sa dva cilindra i 479 kubika, postavljenim pozadi i ispraćenim četvorostepenim manualnim menjačem. Dobro očuvan i restauriran, automobil sa tirkizno plavim eksterijerom takođe sadrži i polirane ratkapne oko kojih su smeštene gume belih oboda.

Kada je trenutni vlasnik, nekada davno, kupio automobil on je verovatno posedovao baldahin, međutim, zbog toga što su se redovno navlačili i svlačili, ovi krovovi su vrlo brzo bili cepani i postajali neupotrebljivi. Aukcijska prodaja ovog Fiat 500 Jolly modela je zakazana za peti novembar i njegovi prodavci smatraju da bi mogao da pronađe novog vlasnika za cifru između 60.000 i 80.000 $.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group