V6 AWD Challenger - najveće svetogrđe do sada

Više slika

Više slika

U poslednje vreme postoji mnogo glasina o budućnosti modela Dodge Challenger.

Prvo smo mogli da čujemo da se FCA grupacija verovatno sprema da ubaci novi turbo V6 motor sa oko 400 konjskih snaga u svoj automobil visokih performansi. Sada svetski mediji izveštavaju će AWD Challenger V6 model debitovati, ni manje, ni više, već ove jeseni. Nešto više informacija o ovom automobilu trenutno nije dostupno, ali su ga neki ljudi već nazvali GT AWD. Kao dodatak GT AWD priči i novi Hellcat model se takođe sprema za svoj debi, ali istina, nakon ovog V6 vozila sa pogonom na sva četiri točka.

Skoro se pojavila vest da će Hellcat ipak izaći pre AWD - a, ali su nedugo zatim stigle i zvanične informacije o tome da će nova verzija sa širokom karoserijom i pogonom na zadnjoj osovini, nazvana ADR (American Drag Racing) ipak debitovati 2017. godine. Govorkanja o mogućnosti nastajanja ovog modela su počela još prošlog leta kada je prva vest procurela u javnost. Ne zna se puno o ADR modelu osim činjenice da bi mogao da proizvodi i do 1.000 ks.

I dok je drag-specijal Hellcat veoma zanimljiv, mi bismo ipak želeli da znamo nešto više GT AWD modelu. Zapamtite da ovo nije prvi Challenger koji šalje snagu na sva četiri točka. Kompanija Dodge je prvi put predstavila GT AWD koncept na SEMA auto moto šou 2015. godine, mada je taj model je bio napajan sa HEMI V8 motorom. AWD V8 automobil performansi bi bio pravo svetogrđe, ali ni AWD Challenger pokretan V6 agregatom ne zvuči mnogo bolje.

Možda bi Dodge mogao da stavi taj turbo V6 koji stvara 400 ks, i o kome se toliko govori, u GT AWD? Taj postupak bi sigurno očuvao integritet HEMI V8 motora zapremine 5,7 litara, koji trenutno stvara 375 ks u modelima Challenger i može da završi kao mnogo skuplja investicija od svog rođaka turbo V6. Argument na sve ovo bi glasio ovako: Da, možete imati više konjskih snaga, ali ćete onda takođe, morati konstantno da se borite sa modelom AWD.

Nevezano sa tim koji će se motor naći ispod haube, AWD automobil performansi je zasigurno veoma interesantan predlog. Sada će puritanci raspredati o tome da li će novi pogonski sklop pružiti kompaniji Dodge prednost nad njihovim konkurentima, samo zbog toga što su oni jedini proizvođač koji nudi takvu stvar. Jedno je sigurno, ako GT AWD postane popularan, model Hellcat potecijalno može da dobije isti tretman.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group