Robo-Car - budućnost kompanije Toyota

Više slika

Više slika

Kompanija Toyota je predstavila svoju viziju budućnosti na Consumer Electronics Show sajmu automobila u Las Vegasu.

Celokupan projekat japanskog brenda predstavlja toplo i prijateljsko korisničko iskustvo, dok dizajniran iznutra i spolja, Concept-i cilja ka tome da bude topao, pruža osećaj dobordošlice i zabave, stvarajući impresivno i energično iskustvo korisnicima, sa naprednim sistemom veštačke inteligencije u svom jezgru kako bi vozačima i putnicima izašao u susret, pa čak, pružio inspiraciju.

Tokom vremena sistem veštačke inteligencije može izgraditi vezu sa vozačem, što je daleko humanije nego elektronski, dok takođe može komandovati autonomnim sistemima Concept-i autmobila u saradnji sa vozačevim odgovorima uz čiju će pomoć stvarati smislenu mrežu podrške.

Dizajniran u Calty Design Reseach studiju kompanije Toyota u Kaliforniji, veštačka inteligencija modela Concept-i nazvana je Yui i nudi vizuelnu reprezentaciju čija je namena da prevaziđe sve kulturološke granice smeštena na samoj sredini kontrolne table. Umesto potpunog oslanjanja na monitore kako bi isporučio informacije, Concept-i pruža vizuelnu komunikaciju putem naprednih hologramskih displeja, osvetljenjem u prostoru za noge, koje može da menja boje od ljubičaste u automatizovanom modu, do zelene kada je izabrana manualna kontrola, dok projektori smešteni na zadnjem delu automobila pružaju mogućnosti detektovanja i upozorenja na mrtav ugao.

Na vratima Concept-i modela, Yui se može pojaviti i pozdraviti putnika koji se priubližava, dok zadnji deo automobila može prikazati mnogo više od običnih stop i skretnih signala, pružajući poruke koje mogu upozoriti na potencijalne opasnosti. Napred takođe mogu biti prikazane informacije o manualnom ili automotizovanom kontrolnom modu i kako bi sve ovo učinili mnogo prisnijim i prihvatljivijim Concept-i može namigivati i blicati svojim farovima pre nego što otvori svoja vrata i dozvoli putnicima da uđu unutra.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group