Porsche testira moćni elektro model

Više slika

Više slika

Uz pomoć testa izdržljivosti kojim će biti podvrgnut hibridni model 919, Porsche planira da usavrši tehnologiju planiranu za serijske modele na elektro pogon.

Pod kodnim nazivom “Misija E” dolazi novi koncept model iz Porschea, predviđen kao prvi korak ka serijskoj proizvodnji vozila na električni pogon. Za potrebe izrade test modela, pogonska jedinica je posuđena iz hibridnog trkačkog modela 919. Kompanija je u planovima predvidela da motor od 800 volti bude početka opcija za serijski model, što znači da će imati skoro duplo jaču snagu u odnosu na modele baterija kakve se mogu videti u Tesla S automobilima.

Odluka Porschea da jasno definiše snagu jedinice od 800 volti, predstavlja hrabar izbor koji će u nastavku definisati druge elemente, počevši od samog dizajna baterije, sistema elektronike, formu e-motora i rešenja za punjenje baterije. Preuzimanjem proverene jedinice iz hibridnog modela 919, dokazuje da je Porsche više nego ozbiljan u nastavku programa.

Pogonska jedinica 919 sastavljena je od tečno hlađene litijum-jonske baterije koja u sebi sadrži hiljade posebnih ćelija, u formatu “18650” koji koristi i kompanija Tesla. Postavkom odvojenih baterija u različite serije i konfiguracije omogućuje kompanijama da dođu do različitih rezultata u pogledu jačine voltaže. Kroz model 919 Porsche je testirao rashladne sisteme motora, kao i granice koje mogu elektro motori da podnesu.

Iz iskustva kroz testiranja, Porsche očekuje da će biti u prilici da već u narednim godinama predstavi prvi model sa četvoro vrata u potpunosti na elektro pogon. Kompanija Porsche još uvek nije predstavila javnosti potpune detalje novog očekivanog modela, ali se jasno vidi da će dosta elemenata naslediti od “Mission E” koncepta.

N.S.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group