Porsche potvrdio novi, misteriozni, model

Porsche će dodati sedmi model u svoju ponudu, a konačnu odluku će doneti upravni odbor...

 

"U ne tako dalekoj budućnosti, predstavićemo sedmu liniju modela. Već postoje planovi, ali se čeka zeleno svetlo upravnog odbora", rekao je Matthias Mueller, CEO Porschea, na godišnjoj konferenciji za novinare. 

Porsche nije ulazio u detalje o kakvom modelu je reč. Tokom proteklih nekoliko meseci, više glasina se pojavilo o superautomobilu sa središnje postavljenim motorom, koji bi trebao da se pozicionira između 911 i 918, a da bude konkurencija modelima iz Ferrarija i McLarena. Bilo je priča da će biti manja Panamera, ili shooting brake varijanta istog modela. Sa druge strane, bilo je priča i o električnom modelu. 

Možemo samo da spekulišemo kakav će biti novi model, ali ako se pogledaju poslednji potezi VW grupe, može da se pretpostavi da je u pitanju električni model. Posle otkrivanja R8 e-tron i posle vesti da Audi sprema električni crossover, električni model iz Porschea koji bi se borio sa Teslom, ne zvuči kao loša ideja. 

Porsche uživa u jednom od najvećih profita u industriji trenutno, iako je smanjen sa 18 na 15,8% u odnosu na prošlu godinu, uglavnom zbog Macana i troškova koje je donelo njegovo dodavanje u ponudu. 

Porscheov fokus ostaje na motorima i upravljanju, što jasno pokazuje da nemaju nameru da se takmiče sa ostalima u tehnologiji unutar automobila i automatizovanoj vožnji. Prema Muelleru, Porscheovi klijenti "ne žele smartphone na četiri točka, ili najveći mogući ekran na centralnoj konzoli. U Porscheu nema mesta za ukrašavanje". I u pravu je.

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group