PORSCHE PANAMERA SPORT TURISMO

Nemačka kompanija Porsche za sajam automobila u Parizu, spremila je koncept studiju karavan verzije modela Panamera. U pitanju je koncept Panamera Sport Turismo koji je predstavljen uoči početka ove manifestacije.

Osim toga što ovaj koncept na neki način predstavlja karavan verziju modela Panamera, on takođe svojim dizajnom najavljuje narednu generaciju modela Panamera, na kojoj Porsche uveliko radi.  trebalo bi da bude rival nedavno predstavljenom Mercedesu CLS Shooting Brake.

Porsche ovim konceptom želi da ostvari tri cilja. Prvi jeste da ispita kako će automobilska javnost reagovati na novi izgled automobila. Drugi cilj jeste promovisanje novog dizajnerskoj jezika koji će biti prmenjen na novoj generaciji Panamere. I poslednji cilj jeste da predstave hibridni plug-in pogonski sistem koji će se ugrađivati u buduće modele ovog proizvođača.

Koncept studija Sport Turismo je duga 4.950 mm, široka 1.990 mm i visoka 1.401 mm, a neki stilski elementi, poput oblika prednjih svetlosnih grupa preuzeti su sa najnovijih modela kao što u Boxster i 918 Spyder. 

Pogon je razvijen na osnovu hibridnog sistema koji se već primenjuju u aktuelnim modelima, Panamera S Hybrid i Cayenne S Hybrid, a pored 3.0 litarskog V6 motora sa 333 ks, u koncept je ugrađen i novi elektromotor koji generiše oko 95 ks, što je dva puta više nego u sadašnjim Porscheovim hibridnim modelima, pa tako ukupna snaga ovog automobila iznosi 416 ks.

Litijum-jonske baterije smštene su u podu prtljažnika a potrebno im je do 2 sata i 30 minuta da se napune. U Porscheu kažu da ovaj koncept može da pređe i preko 30 km ako se kreće isključivo na električni pogon, i to brzinom do 130 km/h. Prema fabričkim podacima prosečna potrošnja u kombinovanom režimu vožnje kreće se ispod 3,5 l/100 km, a CO2 emisija je oko 82 g/km. 

Ubrzanje iz stanja mirovanja do 100 km/h iznosi manje od 6 sekundi.

Enterijer je priča za sebe. Izgleda veoma futuristički, moderno i atraktivno. Jedna zanimljiva stvar kod oovog automobila koju mnogi neće primetiti jeste, da ovaj automobil nema retrovizore, već ima kamere koje su smeštene na bokovima automobila i reprodukuju sliku na dva displeja koja se nalaze u uglovima instrument table. 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group