Mercedes pokazuje da i dalje ume i zna da oduševi

Više slika

Više slika

Pre nego što se pretvorio u proizvođača koji kreira relativno anonimne limuzine bez preterane ličnosti, Mercedes je bio brend koji je umeo da napravi interesantne, a ponekada i revolucionarne modele...

Slavna nemačka kompanija pokušala je da oživi ovu magiju Vision One-Eleven koncept modelom, koji pruža omaž eksperimentalnim vozilima C111 iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Trokraka zvezda je u to vreme pomerala granice i istraživala ekstremnu aerodinamiku, zajedno sa Vankelovim turbodizel motorom.

Pošto je dizel mašina danas pec, pec za planetu, dok rudnici litijuma i elektrane na ugalj nisu, ovaj koncept je naravno potpuno električan i koristi visokoperformansne, vodeno hlađene baterije sa cilindričnim ćelijama i inovativnom ćelijskom hemijom. Njima je pridružen ekstremno moćan i visokoefikasni aksijalni fluks motor, a uprkos tome što je Mercedes bio štur po pitanju specifikacija, poznato je da su aksijalni fluks motori za jednu trećinu manji i lakši od tradicionalnih jedinica, iako imaju istu izlaznu snagu.

Pored misterioznog pogonskog sklopa, ovaj koncept poseduje retro inspirisani dizajn sa dinamičnom karoserijom i vratima galebova krila. Njima su priključeni pikselizovana ’maska hladnjaka’ koja preseca karakteristične detalje C111 modela u vidu okruglih farova, ovoga puta u digitalizovanoj formi, istovremeno pružajući poruke drugim korisnicima puteva i saobraćaja.

Kako se pogled polako kreće ka zadnjoj strani modela, moguće je primetiti agresivne pragove i masivne točkove, kojima se pridružuju istaknuti zadnji difuzor i digitalni displej zadužen za kopiranje onog sa prednjeg dela. Enterijer je ostavljen prilično minimalističkim, ali Mercedes tvrdi da on reflektuje promenu paradigme sa samoupravljajućeg sportskog modela na autonomno električno vozilo unutar supersportskog segmenta i ujedinjuje te dve potpuno različite sfere. Kao takav, on poseduje prelaz između dva moda, dnevne sobe i trkačkog, sa poslednjepomenutim koji je fokusiran na aktivnu vožnju.

Sa svim tim po strani, eksterijer poseduje pikselizovan displej koji konceptu pruža ambijent podzemne železničke stanice, sa drugim istaknutim karakteristikama kao što su aluminijumski akcenti, svetlo narandžasta koža i beli materijal u potpunosti kreirao od reciliranog poliestera.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group