Mercedes koncept daleke budućnosti koji se oslanja na slavnu istoriju

Više slika

Više slika

Mercedes je brend bogate istorije, ali i jedan koji uvek nastoji da pomera granice i kreće se ka budućnosti predstavljajući pionira po pitanju naprednih tehnologija godinama pre svojih glavnih rivala...

Nemačka trokraka zvezda ovoga puta stapa elemente prošlosti i prenosi ih u budućnost putem kreiranja zadivljujućeg koncepta Mercedes Vision One-Eleven, modela od kog jednostavno zastaje dah.

Dok narandžasto/crna kombinacija boja, vrata galebovog krila i pojedini dizajnerski element definitivno predstavljaju jasnu referenciju na C111 eksperimentalni koncept brenda iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, ovo definitivno nije samo besmisleno oživljavanje starog superautomobila radi privlačenja pažnje publike.

Zapravo, ultralagani aksijalni fluks električni motori i njihova tehnologija, displej proširene realnosti i pojedine dizajnerske karakteristike, koje ovaj model ovde predstavlja, definitivno stižu sa novim Mercedes modelima do kraja ove decenije.

Linija haube koja se proteže bez prekida preko šoferšajbne, krovna linija visine 1.170 milimetara i zadnje vetrobransko staklo, zajedno sa drugim digitalnim ovalnim panelom koji imitira onaj na prednjoj strani, pružaju ovom neverovatnom konceptu organski izgled koji je svetlosnu godinu udaljen od oštrih ivica i uglova nečega što predstavlja novi Lamborghini Revuelto.

Automobil ne poseduje vidljivo zadnje krilo na gornjem delu karoserije, ali sa onim što se nalazi ispod u vidu, njemu ono verovatno nije ni potrebno za nespecifikovanu, ali bez sumnje veliku maksimalnu brzinu. Mercedes tvrdi da njegov veliki zadnji spojler sa plavim pozadinskim osvetljenjem pruža izgled kao da je automboil sjedinjen sa površinom puta i nudi količinu sile potiska primerenu onome kako izgleda, baš kao i čitav One-Eleven.

Dok je originalni C-111 koncept testiran sa rotacionim i dizel pogonskim sklopovima, One-Eleven svoj pogon zasniva na električnoj energiji, ali i tehnologiji koja se može smatrati revolucionarnom. Baterije automobila, razvijene u saradnji sa kompanijim F1 timom, poseduju visokoperformansne vodeno hlađene cilindrične ćelije, sa inovativnom ćelijskom hemijom, koji zajedno pokreću duplu postavku električnih motora.

Kompanija Mercedes tvrdi da je One-Eleven samo koncept i nije iznela njegove prave tehničke detalje, tako da, uprkos tome što će stvari kao što su digitalna tehnologija i sistem električnog pogonskog sklopa stići u salone širom sveta, ovaj predivni hiperautomobil koji vidimo nažalost neće.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group