Lincoln Continental koncept spreman za sledeći korak

Više slika

Više slika

Novim konceptom Lincoln pokušava da pozajmi što je više moguće od evropske konkurencije, toliko da  Continental sada dosta podseća na Bentley.

Tokom 2011. godine, Ford je otkrio novi veoma hrabar koncept EVOS. Već krajem sledeće godine, na osnovu koncepta je započeta proizvodnja masovnih modela. Koncept EVOS je postavio smernice za kompaniju Ford i pravac koji će biti dominantan kod cele linije budućih modela. Danas, mnogi modeli potiču i dele zajednički DNK materijal nastao od jednog veoma hrabrog koncepta koji je doneo čvrst vizuelni identitet.

Nakon uspešne promene Ford linije, red je došao na Lincoln koji već dugo luta pri izboru pravca ka kojem će se razvijati budući modeli. Novi koncept bi trebao da pokaže jasan signal u kom će pravcu Lincoln ići. Nakon koncepta, sledeći korak je produkcija modela koji nastaje na novim idejama, dok je upravo takav model planiran za salon automobila Severne Amerike u Detroitu, koji se održava u januaru 2017. godine. Ostali modeli iz linije uledili bi nakon završenog salona automobila i bazirali bi se na prvobitnom konceptu Lincoln Continentala.

Da sve nije u domenu mašte, već da je razrada planova uveliko odmakla, može se videti po samom načinu na koji je koncept osmišljen. Lincoln Continental sada predstavlja pravi izazov konkurenciji iz Evrope, ali da bi to zaista postao, izgleda da je prikom dizajniranja koncepta dosta elemenata pozajmljeno iz evropske ikonografije. Ukoliko se zamene prednja svetla sa Lincolna za malo izduženiji model svetala, lako bi tako promenjen automobil mogli da zamenimo za jedan Bentley. Sličan utisak evropskog dizajna odaju konture prednje rešetke i linije bočnih profila. Ukoliko gledamo sastav rešetke kao poseban detalj, može se primetiti nastavak tradicije. Identična vrsta rešetke je bila upotrebljena i na nekoliko prethodnih modela Lincolna, što se moglo primetiti na nekim od već održanih salona automobila. Ukoliko je dizajn rešetke jedna od stvari koje će činiti budući vizuelni identitet Lincolna, bar smo tu sigurni da je to istinsko američko rešenje.

Ako ostavimo inspiraciju po strani, novi koncept donosi odvažan i dinamičan izgled za ceo brend. Predstavlja i veoma jasan signal na koji način će se pristupiti dizajnu, kao i činjenicu da će se cela buduća linija bazirati na ovom konceptu. Kako stvari stoje, predstavljeni koncept ne treba shvatiti olako, već više kao prvi prototip na kojem će nastati, već u toku sledeće godine, nekoliko modela namenjenih masovnoj proizvodnji.

N.S.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group