Jaguarov crossover stiže 2016.

U blizini JLR-ovog (Jaguar - Land Rover) sedišta u Gaydonu, u Velikoj Britaniji, videti test prototip SUV-a, odnosno crossovera po prvi put ne znači da je reč o novom Land Roveru.

 

Jaguar je očigledno započeo sa ozbiljnijim testiranjem svog crossovera koji bi na tržištu trebao da se pojavi najkasnije do 2016, a koji je najavljen konceptnim C-X17. 

Spomenuti koncept bi sa stajališta dimenzija, proporcija i uopšteno dizajna trebao da bude dobra najava konačnog proizvodnog automobila koji će konkurisati BMW-ovom X3, Audiju Q5 i sl. 

Iako bi mogli da zaključimo da će Jaguarov 4x4 deliti platformu sa baby Discoveryjem (koji će se bazirati na dorađenoj Evoque-ovoj čeličnoj platformi) novi će Jaguar biti na novoj aluminijumskoj platformi. Ista će činiti osnovu za Jaguarovu novu manju limuzinu, XS, koja će konkurisati BMW-ovoj seriji 3, a čiji se dolazak na tržište očekuje tokom 2015. 

Dimenzija novog britanskog crossovera će se kretati oko 4,72/1,96/1,65 m, dok će mu međuosovinski razmak iznositi 2905 mm (30-ak mm duži nego u sestrinskoj limuzini). Dakle, novi Jaguar bi trebao da bude nešto duži, širi i niži od najbliže i gore spomenute konkurencije.

Prva bi trebali da ga pokreće 3.0 V6 kompresorski motor iz F-typea, a kasnije će mu se pridružiti i novi 4-cilindrični 2,0 turbo benzinski i diesel motori. Očekuje se da će najsnažnija verzija razvijati snagu od oko 300 KS.

 O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group