Budućnost stiže sa kompanijom Volvo


Volvo razrađuje planove potpuno automatizovanog modela automobila, koji će se na tržištu pojaviti za manje od četiri godine, dok iz kompanije tvrde da će on biti mnogo napredniji od svih koje ostali proizvođači mogu da ponude.

"Ono po čemu će naš model biti jedinstven jeste činjenica da mi stvarno težimo ka tome da ovu tehnologiju razvijemo u realnosti. I kada to kažem, mislim na potpuno nezavisne automobile koji dozvoljavaju vozačima da rade nešto drugo osim upravljanja", izjavio je Erik Koling, Stariji tehnički direktor za bezbednost i podršku vozačkim tehnologijama.

Drugim rečima prvi autonomni model kompanije neće uopšte zahtevati ljudski nadzor dok je automobil zadužen za upravljanje. Vozač će biti u mogućnosti da se bavi drugim aktivnostima, a vozilo će se samo pobrinuti za sve ostalo. Šta više, ono će biti dizajnirano da može da se nosi sa gotovo svim situacijama koje mogu da ga snađu na putu.

 

Trenutno postoji nekoliko proizvođača automobila sa polu autonomnim sistemima, što znači da vozilo može samostalno da upravlja u određenim okolnostima. Međutim, svi autmobili današnjice sa samoupravljajućim karakteristikama i dalje zahtevaju superviziju upravljanja, u slučaju da postoji potreba da čovek preuzme potpunu kontrolu nad upravljačem i izbegne incident.

Volvo planira da do 2017. kreira sistem sličan autopilotu, ali kako tvrde, njihova tehnologija će do 2020.godine biti toliko napredna da neće zahtevati nikakvu tehničku kontrolu, umesto koje će vozač moći da radi nešto drugo dok se nalazi iza volana.

Kako bi kompanija dostigla svoj ambiciozni cilj, Volvo lansira svoj DriveMe program sledeće godine u Geteburgu, Londonu i odabranim gradovima u Kini. Istraživanje će obuhvatiti po sto običnih kupaca u svakom gradu, koji će se naći iza volana ovih autonomnih mašina.

Učesnici će i dalje, dok su oni u autonomnom modu, morati da upravljaju svojim automobilima, ali će podaci prikupljeni tokom perioda testiranja pomoći švedskom brendu da napreduje u razvijanju svog potpuno nezavisnog vozila.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group