Ultimativni motor za ovu godinu


Rezultati sa takmičenja Internacionalnog motora godine su stigli i nagradu je ubedljivo odneo dugogodišnji kandidat Ferrari [NYSE:RACE].

Ove godine je to twin-turbocharge V8 sa 3,9 litara, smešten u modelu 488 GTB, i zadovoljava sve visoke standarde sudija. Neverovatan podatak predstavlja i to da je ovo prvi agregat sa više od šest cilindara koji je u proteklih deset godina odneo glavnu nagradu.

Žiri je bio posebno fasciniran snagom koju ovaj motor isporučuje, ali i tehnologijama kao što su specijalni zatvarači turbo punjenja koji sprečavaju zaglavljivanja, ion-sensing sistem kontrole vremena paljenja - adaptivno predvidivo sprečavanje grešaka prilikom pokretanja motora sa unutrašnjim sagorevanjem, i multispark funkcija koja omogućava da se varnice maksimalno prlagođavaju prema svim brojevima obrtaja.

U slučaju da ste zaboravili, moramo napomenuti da ovaj motor proizvodi suludih 660ks na 8,000 obrtaja i skoro 800Nm obrtnog momenta na 3.000 revolucija u minuti. On ispaljuje Ferrari 488 GTB od 0 do 100km/h za tri sekunde, i pruža mu maksimalnu brzinu od 330km/h.

Ovaj model je takođe bio prvi izbor u motornim performansama, novitetima, i apsolutni je vladar u svojoj kategoriji koja se sastoji od širokog izbora trolitarskih i četvorolitarskih agregata.

U ostale modele sa ovogodišnjeg takmičenja, koji su vredni pomena, spada mašina kompanije Tesla Motors [NSDQ:TSLA] - električni pogonski sklop sa titulom Green Engine kategorije, i još jedna Ferrari jedinica, 770-hp zapremine 6,3 litara i 12 ventila, koja je osvojila nagradu u kategoriji motora iznad 4 litre.

Sa više od 60 članova sudijskog tima iz 30 zemalja, International Engine of the Year nagrada predstavlja jednu od najuglednijih počasti u automobilskoj industriji. Prošlogodišnji sveukupni šampion ove manifestacije je bio priključeni hibridni mašinski sklop automobila kompanije BMW i njihovog modela i8.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group