Twin-Turbo V8 kompanije Ferrari ponovo dominira

Više slika

Više slika

Da li želite da saznate koji proizvođač automobila poseduje najbolje motore?

Predstavljamo vam izveštaj koji je najadekvatnije merilo kvaliteta pokretačkih sklopova u vidu nagrada koje dodeljuje publikacija Engine of the Year. Ovaj događaj se održava od 1999. godine, a ovoga puta je kompanija Ferrari ponovo zauzela prvo mesto.

Drugu godinu za redom, twin-turbo V8 motor zapremine 3,9 litara zauzeo je prvo mesto. Ovo je motor koji možete pronaći u modelima 488 GTB i 488 Spider, ali California T i GTC4 Lusso T modelima takođe, samo u manjoj formi.

Kao dodatak konačnoj pobedi, sudski žiri identifikuje pobednike po specifičnim kategorijama. Baš kao i prošle godine, V8 motor kompanije Ferrari osvojio je prvo mesto u segmentu motora performansi i kategoriji od 3 do 4 litre i svim ostalim stavkama zbog kojih je osvojio nagradu za najbolji novi motor prošle godine.

Međutim, ukoliko ovo samo po sebi nije dovoljno za slavlje u odeljenju koje je zaduženo za izgradnju motora u Marinelu, V12 motor zapremine 6,3 litre iz F12 modela zauzeo je prvo mesto u klasi motora preko četiri litre, baš kao i prošle godine takođe. Zapravo, ovaj motor uzima nagradu za najbolji u polju performansi još od 2011. godine.

Kompanija Honda je ove godine osvojila prvo mesto u kategoriji najbolji novi motor sa svojom V6 hibridnom jedinicom zapremine 3,5 litara koji je došao zajedno sa modelom NSX. Tesla je osvojio nagrade u kategorijama "zeleni motor" i najbolji električni model pokretačkog sklopa, dok je nagradu u klasi najboljih specifikacija dobio trocilindrični turbo motor sa 999 cc kompanije Ford.

U istoj grupi takmičili su se motori sa 1,2 litre zapremine PSA grupacije, 1,5 litarska jedinica kompanije BMW i njihovog modela i8, dvolitarski agregat automobila 718 brenda Porsche, petolocilindrični turbo motor zapremine 2,5 litara kompanije Audi i još jedan Porsche model sa tri litre zapremine i šest cilindara u liniji, dok su se pomenuti Ferrari motori takmičili u kategorijama od tri do preko četiri litre zapremine.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group