Top 10 superautomobila godine

Više slika

Više slika

Naša pažnja ovog puta usmerena je prema neverovatnim superautomobilima koji su predstavljeni prošle godine, a kao što i sami znate, imali smo priliku da vidimo neke zaista neverovatne dizajne.

Verovatno je stotine novih automobila predstavljeno ove godine, ali, mi govorimo o posebnim modelima, la crème de la crème, odnosno 10 najboljih superautomobila sveta, koje verovatno nikada nećemo ni provozati, a kamoli posedovati.

10. Rezvani Beast Alpha

Pre samo nekoliko nedelja, Rezvani Motors su predstavili svoj novitet, koji je u najmanju ruku rečeno, iznenadio sve ljude. Predstavljen na auto sajmu u Los Anđelesu, ovaj automobil ima unikatne elemente, poput interesantno dizajniranih vrata. Izgrađen je na šasiji koja je bazirana na Lotus modelu i izgrađena od aluminijuma, a pokreće ga Hondin 2.4 litarski motor, koji radi pored Rotrex superčardžera. Ima 500 konjskih snaga i od nule do 100 ubrzava za samo 3.2 sekunde, a maksimalna brzina koju može dostići iznosi 281 kmh.

9. Mercedes-AMG GT R

Najbolji član AMG GT porodice je novi Mercedes-AMG GT R. Ova zelena mašina je bukvalno agresivnija verzija Mercedesa, koja sjajno igra ulogu za koju je kreirana. Sa elegantnim linijama i performansama zbog kojih ostajete bez daha, ovaj automobil je lagan i u sebi krije unapređenu verziju 4.0 litarskog bi turbo V8 motora. Od nule do stotke ubrzava za 3.6 sekundi, a maksimalna brzina mu je 318 kilometara na sat.

8. Jannarelly Supercar

Za ovaj projekat, možemo okriviti W Motors brend iz Dubaija. Čovek koji stoji za Lykan hypersport i Fenyr Supersport modela kreirao je unikatni Design-1 superautomobil o kom vam govorimo. Pokreće ga 3.5 litarski V6 motor sa unutrašnjim sagorevanjem, ima 304 konjske snage i obećava izuzetno zabavnu vožnju. Napravljen je oko čeličnog cevastog rama, sa detaljima od fiberglasa i karbona, pa tako teži samo 710 kilograma.

7. Aston Martin Vanquish S

Moderni Aston Martin Vanquis S dobio je brojne modifikacije i unapređenja, a zapravo on je jedan od posednjih modela ovog britanskog proizvođača koji će imati 5.9 litarski V12 motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Kreiran da nam da bolje performanse i pruži više uzbuđenja nego ikad do sada, ovaj model ima 592 konjske snage, sa rekalibrisanom osmostepenom Touchtronic III transmisijom i novom izduvnom granom. Dodajte svemu tome besprekorni aerodinamični paket sa detaljima od karbona, i dobijate novo remek delo automobilske industrije.

6. Maserati MC12 VC

Veličanstveni Maserati MC12 nije zaboravljen. 50 jedinica za uličnu vožnju i 12 trkačkih varijanti za FIA GT šampionat su nam pomerile pamet u trenutku svog lansiranja, odmah postavši kolekcionarski predmet. Nemačka tjuning kuća Edo Competition odlučila je da dodatno poboljša italijanskog lepotana, i razvila svoju verziju nazvanu Maserati MC12 VC. Naručen od strane Maserati brenda u čast stogodišnjice ove kompanije, ovaj model je baziran na trkčakim modelima, sa veoma malo devijacija. Njegov 6.0 litarski V12 motor je prilagođen tako da sada ima 744 ks i od nule do sto ubrzava za 3.0 sekunde.

5. Pagani Huayra BC

Novi Pagani Huayra BC je verovatno jedan od najlepših superautomobila sveta, nudeći neverovatno ubrzanje kao pravi šlag na torti. Vozač ovog lepotana može uživati u 789 konjskih snaga koje dolaze od twin-turbocharged 6.0 litarskog V12 motora, sa novom sedmostepenom automatizovanom ručnom transmisijom. Ovaj model je oko 132 kilograma lakši od standardne Huayre, dok ultralagani izduvni sistem od titanijuma, nove Brembo kočnice i besprekorni točkovi u kombinaciji sa raznim aerodinamičnim komponentama teraju vodu na usta.

4. Ferrari LaFerrari Aperta

Ovo je kabriolet o kom sanjamo, zvanično predstavljen na 2016 Paris Motor Show. Iako je njegova konstrukcija prilično izazovna, kada pogledate njegover performanse, shvatićete da je zaista vredna truda. On ima 949 konjskih snaga i ubrzava od 0 do 100 za manje od tri sekunde, zahvaljujući Ferrari inžinjerima koji su se fokusirali na njegovu šasiju i usavršili svaki aspekt aerodinamike. Obećavajući istu torzionu rigidnost i sve osobine kupe modela, LaFerrari Aperta će vozača i jednog srećnog saputnika oduševiti svojim komforom.

3. Aston Martin Vanquish Zagato

Na 2016 Concorso d’Eleganza Villa d’Este, Aston Martin se pojavio sa zaista specifičnim superautomobilom. Njihova nova saradnja sa kompanijom Zagato, kao rezultat je donela Vanquish Zagato koncept, odnosno neverovatno vozilo sa dinamičnim linijama, pri čemu je čitava njegova školjka napravljena od karbona. Ovaj aerodinamični koncept ima velike panele, novo okruglo poziciono svetlo, kao i LED tehnologiju, sa skulpturalnim zadnjim krajem. U kabini možemo videti anodizovanu bronzu i aniline kožu.

Bonus: Aston Martin Vanquish Zagato Volante

Kako je Aston Martin Vanquish Zagato kupe bio pravi hit, britanski proizvođač predstavio je Volante verziju samo nekoliko meseci kasnije. Kao deo serije veoma, veoma ograničenog izdanja, sa samo 99 jedinica koje će biti proizvedene, ovaj model od pola miliona evra će vam ulepšati dan zahvaljujući svom 5.9 litarskom V12 motoru sa unutrašnjim sagorevanjem-.

2. Lamborghini Centenario

Ako niste znali, Lamborghini brend je ove godine proslavio sto godina od osnivanja, a Lamborghini Centenario je verovatno bio najbolji način da sa čitavim svetom podele svoju radost. Predstavljen u Ženevi, ovaj model čija je proizvodnja ograničena na samo 40 jedinica, biće nam ponuđen u kupe i roadster verzijama. Od 0 do 100 ubrzava za 2.8 sekundi, od 0 do 300 za 23.5 sec, a maksimalna brzina koju dostiže iznosi 350 kmh.

Bonus: Lamborghini Centenario Roadster

Lamborghini Centenario Roadster je drugi deo iste predivne priče, sa samo 20 proizvedenih jedinica. Pokreće ga isti V12 motor sa 770 konjskih snaga, čineći ga najmoćnijim Lamborghini kabrioletom svih vremena.

1. Bugatti Chiron

Bez sumnje, Bugatti Chiron nas je sve oduševio, i svi bismo želeli da ga provozamo makar jedan krug. Ovaj model je dizajniran kao zamena za Veyrona, ali je uspeo da prevaziđe sva naša očekivanja sa svojom karbonskom konstrukcijom i neverovatno privlačnim izgledom.

Neverovatni W16 8.0 litarski motor je unapređen specijalno za Chirona, sa četiri turbočardžera koji mu pomažu da dostigne 1.479 ks. Preprađeni sedmostepeni prenos brzine sa dva kvačila šalje svu tu snagu na obe osovine i omogućava mu da od 0 do 100 dođe za 2.5 sekundi, od 0 do 200 za manje od 6 sekundi i od 0 do 300 za 13.6 sekundi. Njegova maksimalna brzina je 420 kmh, i to je sa ograničenjem. Sa samo 500 jedinica koje će biti proizvedene i cenom od nekoliko miliona evra, ovaj model nije namenjen svakome, ali bi svako voleo da ga ima.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group