Restauracija jednog od najlepsih Jaguara ikada

Više slika

Više slika

Jagurar ne predstavlja brend koji je poznat po tome da se često povezuje sa Pininfarinom, ali ove dve kompanije usko sarađuju na projektima dugi niz godina.

Sultan od Bruneja poseduje XJ220 koji je restilizovao Pininfarina a, Jaguar je takođe uposlio italijanski dizajnerski studio prilikom kreiranja nekoliko besprekornih koncept automobila. Međutim ova saradnja ide dalje od toga kao što to ovaj zadivljujući XK120 kupe i demonstrira.

Ne zna se previše toga o ovom posebnom automobilu, ali postoje određene informacije koje su vezane za obe kuće. Povrh tiga što je ovo jedini XK120 koji sadrži karoseriju izgrađenu po porudžbini od strane Pininfarine, ovaj model je ponosno prikazan na sjmu automobila u ženevi 1955. godine.

To što se od tada ništa drugo nije vezivalo za ovo vozilo ga dovodi do stanja u kom će biti uživo obnovljen na sledećem Classic And Sports Car Show koji se održava u Velikoj britaniji od 28 oktobra, datuma koji će ujedno biti i njegovo prvo pojavljivanje nakon 1970. godine. Prava je šteta to što je ovako elegantan automobil bio zanemaren toliko dugo vremena, ali smo takođe podjednako zadovoljni što vidimo kako ovaj Jaguar dobija pažnju kakvu i zaslužuje.

Kao što sa slika postaje jasno, tim mehaničara, limara i inžinjera neće kompletno restaurirati Jaguar radi C&SC događaja, što je potpuno razumljivo imajući u vidu da ovaj sajam traje svega tri dana. Umesto toga će biti urađeni finalni zahvati na propisno restauriranom XK120, koji je stilizovao Pininfarina, čime će biti vraćen u stanje u kakvom je bio 55 - e godine u Ženevi.

Sudeći po izgledu kakav je automobil imao kada su ove slike načinjene, veoma je moguće da će jedino ostati da se ugrade branici i manji komadi presvlaka karoserije i enterijera. Sa druge strane će svejedno biti veoma zanimljivo ponovo videti toliko veličanstven Jaguar u stanju u kakvom je uvek trebao biti i nadamo se da XK120 neće biti sklonjen od pogleda narednih 40 godina.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group