Porsche 959 Sport koji je prodat za dva miliona

Više slika

Više slika

Modeli Porsche automobila retko dostižu devetocifrene cene na aukcijama, kao neki Ferrari primerci, ali neki od njih i dalje mogu da odu za čitava bogatstva.

Jedan od najistaknutijih primeraka, sa poslednje prodaje koja je održana u aukcijskoj kući RM Sotheby, smeštenoj u Parizu, jeste Porsche 959 Sport iz 1988. godine koji je postavio novi rekord za svoju vrstu, a on iznosi 1,96 miliona evra.

Ovo je više nego duplo od 935.000 za koliko je otišao prošli 959, 87 Komfort model, koji je prodat u Arizoni prošlog meseca. Ovo je svakako značajno više novca od 1,21 milion koliko je RM dobio 2015.godine za još jedan isti model, ili 1,32 miliona za koliko je jedan primerak prodat godinu dana nakon toga.

Sada vam možemo predstaviti jedan od najboljih primera kako Porsche funkcioniše - 911 model je bio tehnološki vučni konj i jedan od nadmoćnih superautomobila osamdesetih godina. Zufenhausen je proizveo svega 284 jedinice ovog modela, od koji je samo 29 bilo Sport verzije sa rolbarovima umesto luksuza koji su krasili Komfort seriju, od koje su takođe bili i dosta lakši.

Što je još interesatnije, ovaj 959 nije čak bio ni u vrhu ukupnih prodaja. RM je prodao model Alfa Romeo Tipo B P3 trkačkog autmobila iz 1939. godine za 3,9 miliona, kao i veoma retki Ferrari Daytona Spider za 2,15 miliona, ali je njih ipak zasenio Dino, prototip kompanije Ferrari, koji je prodat od strane Artcural kompanije za 4,4 miliona na njihovoj ličnoj aukciji u okviru istog događaja.

959 je vrhunski model proširenog opsega koji je kompanija Porsche prodala, a u nju su takođe uključeni i 911 Turbo kabriolet iz 95. godine, 911 Turbo S koji je nastao godinu dana ranije i jedinstveni 901 kabrio. Tu se našao i zadivljujući model 911 R, koji je pokazao pravu vrednost sportskih automobila kompanije Porsche koji su više fokusirani ka vozaču od svih sportskih automobila ovog brenda i postojali su u jako kratkom vremenskom intervalu.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group