Porsche 917K Stiva Mekvina košta 14 miliona dolara


Porsche 917K iz 1970. godine, korišćen u Le Mans trci i za čijim je volanom sedeo legendarni Stiv Mekvin, biće prodat na aukciji tokom sledećeg vikenda za 14.080.000 dollara...

Ova predaukcijski postavljena cena sugeriše da će automobil biti prodat po ceni koja će se zaustaviti negde između 13 i 116 miliona dolara, kada će otići u kolekicju nekog od budućih  vlasnika koji će ostati anonimni. Ova prodaja će verovatno postaviti jedan od najskupljih automobila ikada prodatih tokom Monterey Car Week događaja.

917K automobil, rednog broja 24, započeo je svoju karijeru na Le Mans testiranju 1970. godine, kada ga je vozio Brajan Redman zajedno sa kopilotom Majkom Heilvudom. Zatim je automobil prodat Džou Sifertu koji ga je potom prosledio Stivu Mekvinu i njegovoj kompaniji Solar Productions radi snimanja novog ikoničnog filma.

Nakon Sifertove iznenadne smrti 11971. godine, 917K je prošao sve moguće parnice i ostavinske rasprave kako bi na kraju bio prodat jednom kolekcionaru iz Pariza, koji ga je održavao sve do 2001. Ranije ove godine, razvijen je i kompletiran projekat temeljne restauracije ovog automobila, kome je tom prilikom vraćena njegova stara trkačka slava.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group