Porsche 911 i njegovi neprijatelji

Ušli smo u veoma interesantno doba za sportske automobile...

 

Sa jedne strane Toyota i Subaru nude GT86, spoj zadnje vuče i kupe oblika, kakav se čeka još od poslednje Miate, a sa druge, 918 Spyder, P1 i LaFerrari redefinišu visoku klasu superautomobila. 

Ipak, segment između ova dva ekstrema pokazuje najviše perspektive i razvoja, kakav odavno nije viđen. Proizvođači širom sveta se fokusiraju na zajednički cilj - kraj za Porsche 911.

Porsche 911 je brilijantan sportski automobil. Neki ga nazivaju "pravim i jedinim" sportskim automobilom. Svi znaju za njega i Porsche zna da znaju. Od 2001. skretanje brenda na SUV modele i sedane je omogućilo nove varijacije ovog modela, a sa druge strane konkurencija vredno radi na razvoju modela koji bi mogli da pariraju 911. 

Većina rivala 911 modela se takmiči cenom. Na primer Aston Martin V8 Vantage, Audi R8 i Nissan GT-R su izazvali neki od segmenata 911 familije. Tu su i dva proizvođača sa jefitnijim vozilima, kao Chevy sa C6 Covette modelom, koji tvrdi da je dovoljno dobra da bi bila rival Carreri, a tu je i Lotus sa Evorom. U svakoj od ovih situacija, Porsche 911 je nastavio po starom, nimalo poljuljan konkurentima. 

Sada, stigla je generacija sportskih automobila koji pokušavaju da to promene. Jaguar F-Type je jedan od najlepših automobila današnjice. C7 Corvette je bolji nego ikada. Mercedes AMG GT je napravljen da bude najdinamičniji model u istoriji ovog brenda. Audi testira novi R8. McLaren sprema P13 za 2015. Maserati sprema Alfieri u dve verzije, coupe i kabrio. Nissan razvija novi GT-R, verovatno hibrid. BMW nudi i8, a uskoro dolazi još jedan rival iz partnerstva sa Toyotom. Čak i ASton Martin sprema novi Vantage za 2018. 

Toliko automobila dolazi da uzdrma ttron 911, da će segment premijum sportskih automobila postati opasno bojno polje. Ipak, nijedan konkurent ne nudi ono što 911 pruža svima. Postoji po jedan model za svaku priliku i svakog kupca. 

Naredne decenije nijedan model se neće takmičiti sa 911 familijom u svim segmentima koje pokriva, ali će većina pokušati da odvuče kupce. Videćemo koliko će biti uspešni.

Jedno je sigurno - što se nas tiče, zamena za 911 još uvek nije stigla, niti je blizu. 

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group