Pantera GT5 - čuvena zverka neponovljivog stila

Više slika

Više slika

Sa brojnim proizvođačima egzotičnih automobila koji su došli i prošli tokom proteklih pola veka, veoma je lako zaboraviti kompaniju De Tomaso.

Na svu sreću određeni ljudi poštuju istoriju automobilske industrije, što je pomoglo mnogima od nas da se podsetimo ili možda po prvi put saznamo za neke od neverovatnih modela četvorotočkaša. Pored svega, pre nekoliko godina je postojao jedan pokušaj da se ova čuvena marka oživi i vrati na staze stare slave.

Taj projekat nije dobio zeleno svetlo, što možda i nije tolika šteta jer se fokusirao oko krosover modela, a ne sportskog automobila. Sada nam ostaje da zaboravimo na sve to i nastavimo da se divimo ovom neverovatnom modelu Pantera GT5 istorijske kompanije De Tomaso.

Pantera je originalno bila najuspešniji i najpopularniji De Tomaso model, sa otprilike 7.260 jedinica ikada napravljenih. Automobil je bio sastavljen od najboljeg italijanskog dizajna njegove ere i tadašnjih američkih „muscle“ modela, koji su bili predstavljeni Ford V8 - inicijalnim 351, kasnije 302 vozilima, što je dovelo do fuzije uglađene i egzotične forme, koja se itekako isticala pored najboljih Ferrari, Maserati i Lamborghini ponuda.

Od svih 7.260 Pantera koje su sišle sa proizvodne trake, manje od 300 njih - određeni statističari tačnije procenjuju na 250, proizvedeno je u GT5 verziji. Mnogo ekstremnija i modernija serija od prethodne GTS, posedovala je sportske amortizere, radikalniju karoseriju i sveukupno, mnogo okoreliji izgled.

Uprkos aerodinamičnijoj opremi i sportskom duhu, GT5 serija se u enterijeru sastojala od čistog prestiža i luksuza. Ovaj posebni model, koji je pronađen na jednoj aukciji, poseduje putničku kabinu u crnoj i bordo koži sa kontrolnom tablom od lakiranog drveta.

Model koji vidite u galeriji, napravljen je 1984. godine i njegova zvanična cena iznosi 85.000 $, dok se ista prilikom licitacije može popeti sve do cifre od 200.000 dolara.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group