Originalni 300 SL Roadster

Više slika

Više slika

Mercedes-Benz možda jeste kreirao neke neverovatne modele tokom duge istorije, ali je samo nekoliko njih uspelo da postane klasik kao 300 SL Roadster.

Ovaj vanvremenski kabriolet je sada izašao ponovo kao jubilarni model. Kabriolet verzija ikoničnog modela Gullwing, lansiranog 1954. godine, 300 SL Roadster je debitovao na sajmu automobila u Ženevi tri godine kasnije, šest decenija pre ovog modela Mercedes-AMG GT Roadster koji prenosi isti duh danas.

Transformacija iz kupe u kabriolet varijate predstavljalo je veoma dobar posao koji je doveo do dodavanja dodatnih ploča, posebno u slučaju kupea koji se sastoji od visokih vrata koja ga prilikom zatvaranja čine još čvrćim i zamenila su vrata koja su se otvarala na gore. Prilikom završavanja procesa konverzije, roudster je izgubio nekoliko kilograma bez fiksiranog krova regularnog modela, ali ovo nije značilo nikakvo odricanje u uslovima mogućnosti i performansi.

„Kada govorimo o motoru i vozačkim karakteristikama koje se tiču modela 300 SL Roadster, možemo bez ikakvog preterivanja reći da predstavljaju pravo umetničko delo“, izjavio je jednom nemačkom časopisu, ponosni vlasnik ovog modela, dodajući da: „ovaj automobil poseduje superiorne performanse i besprekorno držanje na putu.“

Nešto od tog viška kilaže je uklonjeno i 1962. godine kada je komapnija Mercedes zamenila originalne čelične blokove motora sa aluminijumskim verzijama. Trolitarski motor sa šest cilindara u liniji, proizvodi 215 ks.

Ovo nije jedini dodatak koji je došao sa modernijom verzijom. Krov koji je moguće ukloniti bio je u ponudi 1958. godine, godinu ipo dana nakon lansiranja. Disk kočnice su priključene 1961. godine. Do kraja proizvodnje 1963. godine, Mercedes je kreirao 1.858 jedinica i svaka od njih koja je preživela predstavlja savršen kolekcionarski primerak za potencijalne kupce na tržištu. Ovih dana primerci ovih modela prodaju se na aukcijama za milion i više dolara.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group