Novi šef, nova pravila

Carlos Tavares novi šef PSA grupacije, a donedavno jedan od vodećih ljudi u Renaultu, je najavio da će PSA morati da racionalizuje svoje poslovanje ukoliko želi da popravi svoje finansijsko stanje, a jedan od načina da se to učini je smanjenje ponude... 

 



Tavares smatra da je PSA još uvek previše "eurocentrični autoproizvođač", ali to se menja, pa kod Francuza raste apetit za globalnim prisustvom. Tavares smatra da je kvalitet proizvoda na visokom nivou, a dolaskom u PSA mu se posebno svidela "specifična DNK Peugeota i Citroëna".

Na razlici između ta dva brenda i njihovoj posebnosti Tavares vidi dobru osnovu za rast. Smatra da je "Peugeot dobra mešavina ozbiljnosti nemačkih automobila i emocionalnosti južnjačkih brendova, što rezultuje elegantnošću i sofisticiranošću bez potrebe da istovremeno bude show-off automobil". Citroën sa druge strane predstavlja trendy i user friendly pristup, a upravo zbog toga novi C4 Cactus Tavares vidi kao savršenog Citroëna.

Ovaj Portugalac misli da u PSA-u nije dovoljno razvijena "kultura profita", a "bez zarade upadate u probleme". Do 2016. bi, prema njegovom planu, PSA trebao da izađe iz minusa i da zarađuje više nego što troši, a za takav preokret trebaće da se preduzme nekoliko značajnih koraka poput ubrzavanja razvoja, smanjivanja troškova razvoja, smanjivanja zaliha, promena na cenama komponenti i sl.

Takođe, pristup novim proizvodima treba da bude "selektivniji" i da ulaže samo u one stvari koje mogu da stvore profit. Tavares smatra i da je potrebno proizvesti "automobil koji kupci žele, a ne samo proizvod za kupce koji žele neki automobil". "Za sada", kaže Tavares, "još uvek nisu određeni proizvodi, odnosno modeli koji su višak, ali sigurno će ih biti." Što se eventualnog budget brenda tiče Tavares smatra da "nema potrebe žuriti" sa takvim projektom.

 O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group