Nova Mazda MPS - bez turbo-a?

Mazda bi nakon predstavljanja kompaktne i limuzina verzije nove generacije Mazda3, tržištu uskoro trebala ponuditi i verziju koja će činiti sam vrh ponude ovog modela. Naravno reč je o MPS verziji koja bi u novoj generaciji navodno trebala da ima atmosferskim, a ne turbo motor...

 



Tako barem javlja britanski Auto Express koji prenosi, pozivajući na insajdere, kako će Mazda suprotno trenutnim trendovima odbaciti turbopunjač i prikloniti se atmosferskom pogonskom motoru sa visokim brojem obrtaja motora.

U tzv. hot-hatcheve turbopunjači su dobrim delom stigli radi sve strožih ekoloških standarda, ali zahvaljujući novoj generaciji svojih motora i eco-friendly tehnologija pod zajedničkim imenom Sky Active, japanski proizvođač je navodno, u mogućnosti u novu Mazdu3 MPS ugraditi atmosferski motor. 

Konkretnije će se raditi o 2,0 4-cilindričnom motoru snage oko 200 KS koji će se moći zavrteti do 7000 o/min. Drugim rečima, to bi značilo kako bi ovaj model do 100 km/h trebao ubrzati za nešto manje od 7 sekundi. 

Dolazak Mazde3 MPS na tržište se očekuje do kraja ove, odnosno početkom iduće godine, što nameće frankfurtski auto salon kao verovatnu pozornicu za premijerni javni nastup.

Takođe, kasnije bi trebala stići i dizel verzija, kao odgovor na volkswagenov Golf GTD. Dizel MPS će vrlo verovatno pokretati 2,2 turbodiezel motor, čija bi se snaga trebala kretati oko 180 KS, ali za sada o njemu nema konkretnijih informacija.

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group