Neponovljivi francuski trkač - Renault R5 Turbo 2

Više slika

Više slika

Nekada se naši putevi nisu mogli zamisliti bez veoma dobrog Renault 5 modela, od kojih se poneki i danas mogu videti dok kotrljaju njima...

Kada se pojavio, Renault 5 Turbo, predstavljao je derivat standardnog modela i maleni startni automobil koji je obeležio istoriju kako na našim, evropskim prostorima, tako i u svetu. Renault 5 Turbo došao je kao pravo osveženje, koje je nakon nekoliko veoma uspešnih prethodnih modela francuske kompanije, ipak uspeo da ostvari savršene rezultate.

Koncept zadnje vuče u kompakt modelu srednjeg motora predstavlja suludu stvar, čak i po današnjim standardima, tako da samo možete zamisliti kakav je uticaj Renault R5 Turbo posedovao onda kada je lansiran 1980. godine.

Ovaj posebni primerak koji vidite jeste Turbo 2 verzija iz 1985. godine, koja je nova kupljena u jednom salonu u Nemačkoj, nakon čega je legalno transportovana u SAD.

Automobil finiširan u metalik beloj boji i opremljen enterijerom u boji tana, prevalio je svega 60.000 kilometara i deluje kao da je u veoma dobrom stanju.

R5 Turbo je esencijalno drugačiji od normalnog Renault R5 modela, jer je posedovao modifikovanu šasiju na kojoj se motor nalazio u sredini i slao je snagu na zadnju osovinu. Primerak koji vidite takođe poseduje i fabrički instaliran sigurnosni kavaz.

Kada smo već u pogonskom delu, moramo napomenuti da snaga dolazi iz četvorocilindričnog turbo motora zapremine 1,4 litre, dobrog za 182 ks umesto standarnih 158 konja, zahvaljujući dodatnoj Renault Sport opremi, koja uključuje veće interkulere, jače spojnice i posebne cilindre koji uvećavaju pritisak do 1,7 bara.

Automobil dolazi sa obliljem rezervnih delova takođe, što je uvek lepo imajući u vidu da je ovo mala francuska džepna raketa. Svako ko smatra da je ovo jedna od ponuda koja se ne odbija, odmah može kupiti model na aukciji koja će se održati ovog meseca.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group