Kina kupuje Pirelli?!

Pirelli, jedna od italijanskih uspešnih kompanija i simbol industrije te zemlje, će verovatno biti prodata kineskoj nacionalnoj hemijskoj kompaniji...

 

 

Peti najveći proizvođač guma na svetu, biće prodat za 7,1 milijardu €, što je zaključak dogovora koji je napravljen u nedelju među Pirellijevim akcionarima. Zahvaljujući ovoj tansakciji ChemChina će dobiti pristup tehnologiji sa kojom će unaprediti kvalitet svojih pneumatika, dok će italijanska kompanija dobiti novo tržište. 

Očekuje se da ChemChina prvo preuzme 26,2 procenata italijanske kompanije Camfin, koja je vlasnik Pirellija, a posle da postepeno otkupljuje ostatak. Investitori u Camfin, uključuju direktora Pirellija, Marco Tronchetii Provera, italijanske banke Intesa i UniCredit, kao i ruski Rosneft. 

 

 

Ovaj dogovor će obeležiti povratak kineskih komapnija koje su u vlasništvu države u međunarodno poslovanje, nakon skandala zbog korupcije u ovim kompanijama koji je obuhvatio nekoliko direktora u prethodnom periodu. 

Prema Reutersu, Pirelli dogovor će biti peta po veličini transakcija u kojoj učestvuju ove kompanije, a prva akvizicija od kada je MMG Ltg konzorcijum, koji je otkupio Las Bambas rudnik u Peruu. 

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group