Jaguar povlači 22.000 luksuznih vozila

Više slika

Više slika

Nakon što su procenili informacije i nove podatke otkrivene povlačenjem vozila, Jaguar Land Rover sada dobrovoljno izdaje naređenje za povlačenje svojih SUV modela…

Na ovaj način, Jaguar Land Rover postavlja sjajan primer drugim proizvođačima, svojim proaktivnim dejstvom i samostalnim istraživanjem postojećeg problema sa menjačem i prenosom brzine. Njihovo dobrovoljno povlačenje vozila definitivno je znak da oni ne žele da na tržištu postoje falični modeli sa njihovim potpisom. Takođe, kao veliki brend kakav jesu, oni su jednostavno smatrali da nije uredu sedeti skrštenih ruku i čekati da se nešto loše dogodi kako bi povukli svoja vozila sa tržišta.

Povlačenje vozila bi svakako bilo urađeno mnogo brže kada bi bilo koja objava problema drugih proizvođača pomenula smrtni ishod ili ozbiljne povrede, jer bi onda javnost mnogo burnije reagovala na celu priču. Problem o kom se ovog puta radi, vezan je i za pogibiju glumca Antona Jelčina, kada je Jeep svojevoljno povukao svoja vozila kako bi rešili ovaj problem, koji je nažalost uzrokovao kraj jednog mladog života.

FCA komisija je prvobitno naišla na problem sa ovim automobilima i informisala ZF Transmissions kompaniju, koja je proizvela transmisije za Land Rover Discovery Sport i Range Rover Evoque modele. Jaguar Land Rover za sada nije dobio nijednu pritužbu na rad menjača koji tokom vožnje može sam izbaciti iz brzine, ali ipak, oni ne žele da rizikuju, za šta im mi skidamo kapu.

Identifikovali su 22.657 automobila koji bi mogli da imaju taj problem, pa su odlučili da ga sami reše pre neke katastrofe, koja se može svakog trenutka dogoditi. Dakle, ti automobili će dobiti popravku od strane samog brenda, kao i unapređeni softver za elektroniku koja kontroliše menjač. Ovo je relativno mali broj vozila i popravka bi trebalo da bude urađena prilično brzo. Na kraju krajeva, uvek je bolje sprečiti nego lečiti. Naravno, reputaciju ovakvog brenda teško da nešto može ugroziti, osim nemara i sebičluka koji bi im bio pripisan u slučaju da nisu ovako odreagovali.

FCA naredba za povlačenje automobila sa ulica za rezultat ima povraćaj 323.361 vozila samo u Sjedinjenim Američkim Državama, a proizvođač menjača koji stvaraju problem, ZF Transmissions, je izjavio da 505.000 modela automobila može potencijalno imati taj problem, koji je poprilično ozbiljan, jer ugrožava opštu bezbednost u saobraćaju – kako vozača i njegove saputnike, tako i sve druge vozače oko njega. Iako vozač pažljivo vozi, ovaj problem sa prenosom brzina može doprineti gubljenju kontrole nad vozilom i potencijalno opasne posledice po sve učesnike u saobraćaju.

Navodno, ovaj problem može imati uticaj na Land Rover Discovery Sports modele koji su proizvedeni između 17.09. i 03.11.2014.godine, kao i Range Rover Evoque modele proizvedene u periodu od 15.07.2013. i 01.07.2015.godine. Nadamo se da će ih sve popraviti pre nego što se nešto loše dogodi i zadržati svoju reputaciju vrhunskog proizvođača automobila.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group