Izuzetni Jaguar XJ220 - superautomobil za sva vremena

Više slika

Više slika

Kada se radi o superautomobilima, kompanija Jaguar ne predstavlja prvi brend koji nam pada na pamet...

Međutim britanski gigant imao je nekoliko izleta ka tom polju, stvaranjem nekoliko egzotičnih linija na čijem izgledu mogu pozavideti svi savremeni dizajneri. Najistaknutiji po stvaranju ekstravagantnih, ekskluzivnih i luksuznih limuzina i kupe automobila, Jaguar poseduje veliku istoriju koja je protkala svet sportskog automobilizma takođe.

Sa samo 281 primerkom ikada kreiranim, linija Jaguar XJ220 donosi nam neke od najređih zverki na današnjem tržištu polovnjaka. Daleko upadljiviji i po mnogim kriterijumima lepši od Ferrari F40 automobila i ređi od Porsche 959 automobila, ovaj Jaguar predstavlja pravu poslasticu zbog koje će mnogi kolekcionari izgubiti pamet u narednih nekoliko dana. Ovaj model je toliko težak za pronalaženje, a posebno u savršenom stanju u kome se nalazi ovaj koji vam predstavljamo.

Verovatno najbolji proizvod inžinjeringa kompanije Jaguar koji je ikada ugledao svetlost dana, XJ220 predstavljao je najbrži automobil kada se pojavio na sceni davne 1992. godine. Kako već dolikuje imenu Jaguar, automobil je bio daleko luksuzniji od svih svojih rivala i savremenika, a enterijer mu je opremljen ekskluzivno šivenom kožom.

Zbog finansijskih ograničenja ova linija modela morala je da odustane od V12 motora koji je prvobtino planiran, a kreiran je posebni trkački V6 agregat zapremine 3,5 litara koji stvara 542 ks i 650 Nm obrtnog momenta, što je daleko iznad crte i za današnje standarde. Ovo je bilo dovoljno za maksimalnu brzinu od 342 km/h, dok je čak i McLaren F1 kaskao za njim.

Ovaj predivni crveni primerak predstavlja samo jedan od 11 RM Classic Cars modela koji su prešli okean i završili u Severnoj Americi, gde nikada nije postojalo tržište za oveu liniju. Sada ova aukcijska kuća prodaje model u korist vlasnika koji ga je ponudio sa samo 2.100 pređenih kilometara na odometru.

Četvrt veka od njegovog kreiranja, ovaj super-Jaguar je potpuno sertifikovan kako bi bio vožen bilo gde u svetu i definitivno će dobro okrznuti nečije bogatstvo kada čekić udari na aukciji u Montereju koja se održava ovog meseca u sklopu 2017 Pebble Beach Concours d'Elegance događaja.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group