Izbor najboljih kabrioleta

Više slika

Više slika

Samo retki mogu da odole privlačnosti koju donosi vožnja sa otvorenim krovom, dok je izbor modela takav da svako može naći primerak kabioleta koji odgovara potrebama i budžetu.

Podatak koji sigurno čudi, ali proteklih godina zabeležen je mali pad u prodaji segmenta kabrioleta, iako je tržište popunjeno verzijama popularnih modela koji se mogu uklopiti u svačiji budžet. Nekoliko važnih faktora se uvek uzimaju u razmatranje kada je reč o kupovini novog kabrioleta, posebno kada je reč o sistemima krovnog mehanizma. Za prijatniju vožnju sigurno je bolja opcija sklapajućeg tvrdog krova, koji nema tu atraktivnost poput klasičnog mekog sistema i zauzima bitno više prostora u radnjem delu. Meki sklapajući krovovi donose duh starih vremena, lakšu karoseriju i nešto više prtljažnog prostora, ali su takođe manje otporni na oštećenja i krađe. Izbor je veoma veliki, ali posebno se mogu izdvojiti nekoliko modela koji predstavljaju trenutno nešto najbolje u svetu kabrioleta.

Alfa Romeo 4C Spider

Alfa je poznata po modelima koji su istinskog sportskog karaktera, što određenim kupcima može zasmetati zbog nedostatka udobnosti. Upravo takav je 4C Spider koji trenutno zauzima mesto na tržištu koje je imao Lotus Elise, sa svojim ponašanjem na putu poput kartinga, sjajne upravljivosti i lake karoserije. Karoserija Alfa Romea 4C je izrađena u potpunosti od karbona, toliko je male težine da je servo upravljanje skoro nepotrebno. Mišljenja su uvek podeljena, neki će je obožavati, a drugi sigurno mrzeti.

BMW serije 2

Serija 2 je najmanja i najpristupačnija u BMW ponudi. Moguće su porudžbine sa širokim izborom opcija motora sa 2 ili 4 cilindra, manuelni ili automatski menjači, zadnji ili pogon na svim točkovima itd. Unutrašnjost je u skladu sa renomeom nemačkog brenda visokog kvaliteta sa posebnim dodacima elektronskih sistema koji kroz dodatnu opremu mogu podići cenu Serije 2 daleko u luksuzniji segment.

Chevrolet Camaro

Poslednji u nizu Chevrolet Camaro u kabiolet verziji nudi izbor motora od 4, 6 ili 8 cilindara i do sada je najdinamičniji model iz američke kompanije zahvaljujući redizajniranoj šasiji i preciznim sistemima upravljanja. Može lako da izađe na kraj sa konkurencijom iz Japana i Evrope, iako mu i dalje nedostaje preciznost u savladavanju krivina. Meki krov se spušta i podiže putem pritiska na dugme, čak i pri brzinama većim od 45 kilometara na sat.

Ford Mustang

Mustang, baš kao i najljući rival Camaro, nudi širok izbor palete motora, a brojne tjunerske kuće su uvek veoma zainteresovane da izvuku maksimum snage iz čuvenog sportiste. Ako se uporedi sa konkurencijom Mustang donosi najviše u pogledu snage, performansi i generalnog dizajna za novac koji je plaćen. Ford uvek ističe tradiciju dužu od pola veka, kao specijalni faktor koji je utkan duboko u srž svakog Mustanga.

Lamborghini Huracan Spyder

Sa izgledom od koga zastaje dah, Lamborgini Huracan Spyder je dizajniran tako da zadovolji čak i najprobirljivije kupce. Dolazi sa V6 motorom od 5.2 litra koji je sklapan isključivo ručno i 610 konjskih snaga, koje uz pogon na svim točkovima garantuju nezaboravno iskustvo u vožnji. Sa spuštenim krovom, zvuk motora je toliko izuzetan, da nema potrebe za bilo kakvom dodatnom muzikom.

Porsche 718 Boxter

Osnovni model redizajniranog Boxtera dolazi sa četvorocilindarskim turbo motorm od 2.0 litra i 300 konjskih snaga, dok “S” verzija dobija 2.5 litarski motor i 350 konja. Četiri cilindra svakako ne zvuče tako sjajno kao prethodni modeli sa šest cilindara, ali redukcija čini model sveukupno efikasnijim. Unapređenja se mogu videti kroz nove detalje koji daju oštriji, sportski izgled, kao i brojnim dodacima i sistemima namenjenim zabavi u unutrašnjosti kabine.

Mazda MX-5 Miata

Kao odgovor na pitanje koji je kabriolet sa najboljim upravljanjem na tržištu, svaki stručnjak će bez razmišljanja istaći Mazda Miatu. Model sada dolazi kroz četvrtu generaciju i Mazdin je jedan od najprodavanijih primeraka automobila ikada. Od trenutka kada se pojavljuje na tržištu 1989. godine, Miata je osvojila kupce nudeći jedinstveno iskustvo u vožnji. Jedini motor trenutno u ponudi je 2.0 litarski motor sa četiri cilindra i 155 konjskih snaga. Kupci mogu izabrati između tradicionalnog mekog krova ili čvrstog sklapajućeg mehanizma koji nudi upečatljiviji izgled pravog roudstera.

MINI Cooper

Novi Mini je višestruko veći od legendarnog prethodnika i ta činjenica nikako nije loša. Ostaje kao izuzetno zabavan za vožnju, moderan, prostrane unutrašnjosti i sa dobrim kvalitetom izrade. Za više brzine je potrebno odabrati modele sa “Cooper” amblemima koji dolaze sa 230 konjskih snaga. Posebni sistemi emitiju upozorenja ukoliko primete približavanje oluje ili pogoršanje vremena, tako da vozač ima vremena da na vreme sklopi pokretni krov. Veoma praktično, jer vozač ima dovoljno vremena da se zaustavi i zaštiti Minija od svakog pokušaja prirodnih sila da od njega naprave kadicu napunjenu vodom.

N.S.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group