Iso Grifo - zvezda među klasicima

Više slika

Više slika

Predivne stvari se mogu dogoditi kada američki superautomobili dobiju italijanski dizajn...

Samo samo se setite 1953. Chrysler Ghia Special, o kome smo nedavno govorili, ili dobro pogledajte ovaj zadivljujući 1966. Iso Grifo.

Grifo je automobil napajan Corvette V8 motorom i dizajniran od strane kompanije Bertone, dok je i danas najsjajniji primerak svoje ere, pravi bodi bilder u Armani odelu. Sa svega 332 jedinice ikada kreirane, ovaj model ostaje veoma dobro kotiran u kolekcionarskim krugovima, međutim, iako je primerak ovako retke kompanije, ovaj model se itekako ističe od ostalih u liniji.

Za ovaj model se priča da je lično naručen od strane Nucija Bertonea, a nakon toga je prvi put predstavljen na Paris Auto Show sajmu automobila 1966. godine, elegantno obojen u tamno sivu boju zaštićenog imena Grigio Astrale, sa kožom u nijansi tamnog tana i drvenih akcenata u enterijeru.

Automobil je potom veći deo svoje karijere proveo u Italiji i Holandiji, nakon čega je, pre nekoliko godina, uvezen u Sjedinjene Američke Države. Od tada je podrvrgnut detaljnoj restauraciji i održavan u klimatski kontrolisanim i savršenim uslovima, tako da danas izgleda kao da nikada nije ni vožen.

Kao što smo do sada mnogo puta ponovili, po pitanju ekskluzivnosti i ekstravagancije, ovaj model, kao i svi ostali koji su nastali u jednoj od neverovatnih saradnji američkih mašinskih tehničara i italijanskih dizajnera, očekivano budi pažnju svetske automobilske javnosti, a uskoro će biti ponovo predstavljen kao pravi egzotik i gotovo sigurno zagrejati srca, ali i novčanike takođe, svih pasioniranih kolekcionara širom sveta.

Upravo iz ovog razloga automobil odlazi na aukciju kompanije RM Sotheby's u Montereju sledećeg meseca, gde će neki od srećnih kupaca moći da se zaljubi još više od nas, kojima ostaje samo da se divimo fotografijama u galeriji i prelepom izgledu automobila koji se na njima nalazi.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group