Ferrari koji će sigurno biti prodat za milione

Više slika

Više slika

Klasični Ferrari modeli iz pedesetih i šezdesetih godina definitivno spadaju u rang najskupljih  kolekcionarskih automobila na aukcijama...

Modeli iz serije 250 - GTO, LM, Testa Rossa, California Spider veoma neretkodostižu cene od nekoliko desetina miliona evra. Superamerica kupe koji ovde možete videti sigurno neće dostići toliku cifru, ali će definitivno imati šest decimala kada se čekić spusti sledećeg meseca u Arizoni.

Automobil koji vidite jeste 1961 Ferrari 400 Superamerica SWB Coupe Aerodinamico - jedan od samo 32 ikada napravljena u ovoj seriji. On je baziran na moćnoj i veona elegantnoj grand tourer verziji, koju je italijanski brend specijalno napravio za američko tržište, opremljen četvorolitarskim V12 motorom koji je veći od trolitarske verzije na kojoj je zasnovan, ali manji od petolitarca koji je smešten u modelu 410 i koji je zamenio, dok je istovremeno snažniji od oba.

Sa 340 ks na trapu, u vreme kada je Jaguar E-Type mogao da ponudi "svega" 265 ks, i mnogo više klase od profesora univerziteta, model Superamerica je predstavljao Bugatti Veyron svog vremena. On je takođe posedovao i disk kočnice, dok je njegov prethodnik imao one sa dobošima, kao i dovoljno luksuza i prestiža kako bi ga svaki holivudski tajkun ili filmska zvezda poželela.

U poslednje vreme se modeli ove serije prodaju po lepin sumama. Jedna aaukcijska kuća je prodala čak šest Superamerica modela u poslednje tri godine, po ciframa koje se kreću od tri do četiri miliona, s tim što je poslednji primerak probio taj limit i prodat je prošle godine od strane aukcijske kuće Gooding & Company. Po ovoj gradijaciji možemo očekivati da ovaj zadivljujući primerak ode novom vlasniku za više novca od prethodnog, ali, bilo kako bilo, mi ćemo ipak, uradi ono što nam jedino preostaje, zavaliti se i uživati u slikama ovog prelepog klasika.

N.Đ.

 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group