Citroen SM predstavlja najčudniji automobil na svetu

Više slika

Više slika

Postoje klasični automobili i postoje oni koji su svojim izgledom uvek privlačili pažnju na ulici...

Međutim u ovom slučaju ne govorimo o prelepom dizajnu, mada, ne tvrdimo da ovaj automobil nije lep, već je toliko neobičan, da predstavlja pravog čudaka u svetu automobilizma. Citroen je poznat po inovativnim rešenjima i nekim od tehnološki najnaprednijih automobila u istoriji, a jedan od neverovatnih modela ove kompanije svakako predstavlja Citroen SM iz 1972. godine, koji i danas može da izmami osmeh na lice.

Sudeći prema vlasniku, njegov automobil je prešao tačno 114.722 kilometra, a poseduje petostepeni manualni menjač i Maserati V6 motor zapremine 2,7 litara, plus nekoliko novih delova koji su mu pomogli da besprekorno radi.

Prodavac ovog automobila održavao ga je u savršenom stanju i čak mu pružio novu boju karoserije, iako je nekoliko manjih oštećenja i dalje prisutno i vidljivo golim okom. Ostale mane uključuju neispravan levi migavac, dok se glavna svetla gase, kada se duga upale.

Unutra, automobil dolazi sa Tabac kožnim sedištima, na kojima su danas vidni tragovi korišćenja, kao i različitim  meračima koji su došli sa nekoliko dodatnih, misterioznih prekidača. Štaviše, tu i tamo fali po neki deo, ali to ne znači da ovaj automobil ne vredi svaku paru. Električni podizači stakala polako izdaju takođe, ali ne treba zanemariti veoma interesantan izgled automobila, koji je kao i njegovi rođaci bio veoma napredan za svoje vreme.

Što se tiče V6 motora sa 2,7 litara zapremine, on dolazi sa Weber karburatorom i spojen je sa pomenutim petostepenim manualnim menjačem, za koji se tvrdi da i danas ima kvalitetan prenos, iako su potrebna blaga podešavanja kako bi se kvačilo lepo postavilo na mesto. Budući vlasnik ovog modela svakako će biti srećan kada sazna da je legendarno Citroen hidraulično vešanje i dalje potpuno funkcionalno.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group