Pet najboljih američkih automobila za 2015. godinu

Velika grupa američkih ,,mišićavih" automobila nam dolazi u susret...

 

Američki proizvođači kreću sa proizvodnjom automobila koje će karakterisati visoke performanse. Chevrolet prodaje dve verzije Chevroleta Camara koji imaju više od 500 ks, Dodge je predstavio Challengera od 707 ks i Vipera od 640 ks, dok Cadillac ima super limuzinu koja ima 556 ks. 

1. 2015 Cadillac ATS- V

Ukoliko Cadillac želi da preotme kupce Mercedesu i BMW-u, potrebno je da predstavi V- seriju automobila koji će biti brzi i sofisticirani. Možda je takav automobil upravo 2015 Cadillac ATS- V. Inače, to će biti najbrži Cadillac koji ima malo telo. Kao rival BMW-u M3 (kao limuzina) i M4 ( kao kupe), ovom automobilu će biti potrebno najmanje 425 ks ispod haube. Cadillac bi to lako rešio sa Corvetinim LT- 1 V8 motorom, ali onda ne bi bio sofisticiran, zar ne? Zato očekujte V6 motor sa duplim turbo punjačem koji se nalazi u CTS VSport modelu. CTS model ima 430 ks, međutim, ne budite iznenađeni ako se taj broj ne poveća na 440. Postavlja se pitanje koji će prenosni sistem Cadiilac koristiti za V6 model sa duplim turbo punjačem, ali moguće je da će to biti osam stepeni automatski menjač. Ako budemo srećni, možda Cadillac ATS- V model bude ponuđen sa pogon na prednje, zadnje ili sve točkove.

Cadillac ATS-V će se naći u prodaji sredinom 2015. godine.

2. 2016 Cadillac CTS-V

Iako je Cadillac redizajnirao CTS model za 2014. godinu, ostavio je stari CTS-V u produkciji. To je zato što  CTS-V (koji ima 6.2l LSV V8 motor i 556 ks) mnogo važan za kompaniju i zato ne može da se stopira njegova proizvodnja. Očekivanja su da će novi CTS-V dobiti 6.2l V8 motor sa direktnim ubrizgavanjem kao onaj što se nalazi u Corveti Z06.  Zato hajde da pretpostavimo da će novi Caddy imati negde oko 620 ks. I stvarno, ko će da se žali na 600 ks? Najverovatnije će imati osam stepeni automatski menjač, jer teško da će ga opremiti sa manuelnom verzijom.  

Prodaja ovog automobila će krenuti krajem 2015. godine.

3. 2016 Chevrolet Camaro

Proizvodit će se na General Motors Alpha platformi (isto kao Cadillac ATS i CTS) i moguće je da će biti lakši i manji od svog prethodnika. Hajde da pretpostavimo da će imati dimenzije ATS coupe modela, odnosno da će biti  4.6 metara dug i da će imati međuosovinski razmak od 2.7 metara. Takođe, postoji dobar razlog da verujemo da će ovaj Camaro imati fastback rep. Verovatno ne kao ,,hatchback" modeli (kao treća i četvrta generacija), ali nemojte da se iznenadite ako stajling bude sličan onom iz druge generacije.

Sledeći Camaro će se naći u prodaju krajem 2015. godine.

4. 2015 Dodge Challenger Hellcat

Ako je Challenger sa 707 ks i dvoje vrata dobra ideja, zar ne bi i model koji bi imao četvoro vrata bio jednako uzbudljiv? Challenger i Charger su itekako slični. Proizvode se na LX platformi, imaju istu amortizaciju i pogon. Ukratko, sve ono što je dobro na Challengeru će biti dobro i na Chargeru. Svi 2015 Charger modeli dobijaju novi nos, agresivniju haubu i LED svetla. Ne postoji razlog zbog kojeg bi se na Challengeru šta menjalo, jer niska maska branika omogućava da uđe više vazduha i istovremeno povećava silu potiska automobila. Hajde da malo analiziramo tih 707 ks. BMW M5 koristi 4.4l V8 motor sa turbo punjačem koji proizvodi 552 ks i Mercedes S65 AMG ima 6.0l motor sa duplim turbom koji proizvodi 621 ks. Pored toga, Audi S8 ima 4.0l V8 motor sa duplim turbom i proizvodi ,,svega" 520 ks. Dakle, Dodge ih je na polju snage nadmašio. Ne možemo da se setimo ni jednog automobila za koji su automobilske kompanije garantovale da će biti moćan kao što je Dodge to rekao za Challengera. Vi?

Dodge Charger, kao i Challenger, će se naći u prodaji tokom 2015. godine.

5. 2016 Shelby GT350R

Ford ne može da dopusti Camaru da ga provocira. I sa novim Mustangom koji se nalazi u salonima, ono što je Fordu potrebno jeste odgovor na Z/28 model. 2016 Shelby GT350R nije zver kao GT500, ali je automobil koji pravljen za vozača i ima dobro upravljanje. Ako je suditi po istoriji, najverovatnije će se zvati GT350R. Što se tiče tela, maska branika je previše niska i to je problem za gradski automobil. Što se tiče zadnje strane, dva para duplih cevi su napravljena tako da poboljšaju aerodinamičnost automobila, odnosno ne dozvoljavaju vazduhu da se zadržava ispod automobila.

Nadamo se da će 2016 Shelby GT350R naći u prodaji narednog leta.

A. D.

 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group