Zenos - sportska marka spašena propadanja

Više slika

Više slika

Velika imena kao što su Jaguar i Rolls-Royce možda ističu svoje modele najviše, ali britanska automoto industrija oduvek poseduje male i nezavisne proizvođače, kompanije kao što su AC i Zenos na primer, dok je poslednje pomenuti došao sa jednim novitetom.

Zenos, za sve one koji nusu upoznati sa kompanijom, predstavlja proizvođača sportskih automobila i nastala je odvajanjem od brendova Lotus i Caterham. Kompanija kreira malu liniju laganih karbonskih trkačkih igračaka. Ovaj brend je gotovo ugašen počekom ove godine, ali je sada po svemu sudeći spašen iz grotla bankrota.

Spasilac malog proizvođača dolazi u vidu konzorcijuma AC Cars, kompanije koja je nedavno izgradila liniju Cobras modela, nalik onim automobilima koji su pod istim imenom kreirani gotovo pola veka ranije. Ostali članovi konzorcijuma su ostali nepoznati javnosti, ali nakon razgovora sa vlasnikom kompanije AC Alanom Lubinskim, britanski mediji su saznali da proizvodna linija Zenos modela gotovo sigurno dobija prefiks AC ispred svoga imena.

Ova finansijska akvizacija uključuje proizvodni pogon Zenos smešten u engleskom gradu Noflok, celokupnu intelektualnu svojinu kompanije i kolekciju od deset automobila koji su prethodno sastavljeni. Libinski i kompanija možda izaberu da proizvode novi Zenos E10 i bilo koji budući derivat ovoga modela na terenu Južne Afrike gde se ponovo rođeni Cobras automobili naveliko grade.

Ovo je vrlo verovatan ishod, zbog troškova nastalih kreiranjem modela, koji su doveli Zenos do same ivice ponora na prvom mestu. Ukoliko AC može da redukuje troškove kompanije i na taj način preuzme prednosti na relativnoj ekonomskoj skali, svakako će uspeti tamo gde Mark Edvards i Ansar Ali nisu i održaće veoma zavidne mašine performansi na tržištu, bez preteranog povećavanja cene, nadamo se.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group