Tajno oružije Kerola Šelbija ulazi u proizvodnju

Više slika

Više slika

Kompanija Shelby American predstavila je planove koji su nastali na temeljima ideje njenog vlasnika, koja uključuje kreiranje "tajnog oružija" namenjenog trci 24 Hours Le Mans...

Sudeći prema ljudima iz kompanije, Šelbi je zamolio svoje projektante da produže šasiju jednog od njihovih modela Daytona kupe iz 1964. godine. Dodatni prostor koji je nastao omogućio je Šelbiju da zameni standardni V8 motor sa 4,7 litara zapremine i velikim blokom, sa jedinicom koja je inspirisana mašinom iz NASCAR takmičenja.

Američki proizvođač automobila planirao je da koristi ovaj model na 24 Hours Le Mans trci, ali mu je sreća okrenula leđa, kada se kamion koji ga je prevozio zadesio u jednom veoma neprijatnom incidentu. U sudaru koji se dogodio na putu ka Francuskoj, Deytona kupe je pretrpeo veliku štetu i nije mogao biti popravljen u dogledno vreme kako bi bio spreman za trku.

Vozilo, međutim, nikada nije zaboravljeno, a sada će Shelby American izgraditi šest nastavljenih modela linije sa identičnim specifikacijama koje je posedovao trkački original. Svaka jedinica će posedovati aluminijumsku karoseriju sa šasijom i haubom koje su debline svega tri inča. Kompanija će takođe ugraditi i aluminijumski 427 veliki blok motora koji poseduje izvor u kompaniji Shelby Engine. Ova jedinica će proizvoditi više od 550 ks i doći će uparena sa identičnim četvorostepenim manualnim menjačem iz tog perioda.

U jednoj izjavi, direktor brenda Shelby American Džo Konvej rekao je: "Mi vodimo brigu o nekim nedovršenim poslovima za Kerola Šelbija. Planiramo kompletiranje ovog neverovatnog programa sa ponudom šest ključnih 427 Deytona kupe trkačkih automoibla, što je isti broj u kome je mala linija modela kreirana šezdesetih godina".

Prvi model u prikazan je na Rolex Monterey Motorsports Reunion događaju u Laguni Seci pre nekoliko dana.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group