Novi Lotus Exige Cup 380 - divlji u srcu

Više slika

Više slika

Kompanija Lotus je dodala još jednu verziju Exige linije predstavivši ograničeno izdanje Cup 380, najokoreliju uličnu varijantu ove platforme do sada...

Novi model je u suštini evolucija serijala Sport 380 i sadrži veoma glomazno redizajnirane elemente karoserije koji uveličavaju silu potiska za 43%, proizvodeći 200 kg, za konačnih 1.057 kg zahvaljujući komponentama od ugljeničnih vlakana i ekstremnom inženjeringu kompanije koji je stvorio razliku snage prema kilaži od 335 ks po toni. Ovom modelu je potrebno 3,6 sekundi da ubrza od nula do sto, dok mu je maksimalna brzina 282 km/h.

Po mnogima najveće iznenađenje predstavlja to što ovaj automobil nije potpuno ulično legalan, uzimajući u obzir sve njegove karakteristike performansi. Ali, za razliku od nekih njegovih rivalskih automobila on je nešto što zaista možete sa uživanjem voziti po trkačkoj stazi, odvozati najbrži krug i osvojiti prvo mesto, pre nego što odete kući. On je neverovatno koristan, ali pre svega suludo brz.

Kompanija Lotus će proizvesti svega 60 primeraka širom sveta, dok su njeni čelnici izjavili da novi Exige Cup 380 postaje jedan od njihovih najvrednijih kolekcionarskih primeraka.

Aluminijumska šasija je dodatno ojačana čeličnim sigurnosnim šipkama, a vešanje sada sadrži novi komplet Nitron dvostruko podesivih amortizera i Eibach podesive prednje i zadnje anti roll kaveze. Takođe, u ponudi se nalazi opcioni titanijumski izduvni sistem koji je uštedeo još 10 kg na zadnjem delu automobila.

V6 motor iz izvora kompanije Toyota, poseduje 3,5 litara zapremine i nastavlja da proizvodi 375 ks, pri 6,700 motornih obrtaja u minuti i 410 Nm obrtnog momenta pri 5.000, a matiran je na šestostepeni manualni menjač bliske transmisije i predivnog otvorenog dizajna.

Cene novog Lotus Exige Cup 380 modela startuju od 83.000 funti u Britaniji i 109.000 evra u Nemačkoj.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group