Nova munja kompanije Ferrari

Više slika

Više slika

Italijanska kompanija Ferrari je upravo skinula zavesu sa naslednika modela F12, zvanično nazvanog 812 Superfast.

Automobil koji je spreman za svoj debi na sajmu automobila u Ženevi sledećeg meseca, pripada jednoj od najmoćnijih serija proizvodnih modela ikada kreiranih pod krilom slavnog italijanskog brenda.

Prilikom stvaranja novog modela, kompanija Ferrari je predstavila novi masivni motor sa 6,5 litara zapremine i dvanaest ventila, koji takođe poseduje 200 kubnih centimetara više od serija F12 i LaFerrari. Ovaj surovi pogonski sklop dolazi sa 789 ks koji se točkovima isporučuju pri maksimalnom broju motornih obrtaja od 8.500 i 718 Nm obrtnog momenta pri 7.000 mašinskih obrtaja u minuti. Zajedno sa ovim motorom ide i usavršeni sedmostepeni automomatik menjač duplog kvačila koji je dizajniran kako bi omogućio brže transmisije i besprekorniji odgovor gasa no ikada.

Kada smo već kod te papučice, moramo reći da novi model propinjućeg konja zahteva svega 2,9 sekundi kako bi dostigao sto na sat iz hladnog starta i dostiže maksimalnih 340 km/h, što predstavljaju identične cifre koje se vezuju i za malo slabiji, ali, znatno lakši model F12tdf.

Još jedno razvojno rešenje koje je prilagođeno modelu 812 Superfast jeste upotreba električnog upravljanja po prvi put, a ono sarađuje sa istom kontrolom proklizavanja koja se može pronaći na svim ostalim modelima kompanije Ferrari. Šta više, sistem Virtuelne kratke osnove točkova, koji dolazi sa modela F12tdf i omogućuje zadnjoj osovini da učestvuje u upravljanju, usavršen je u potpunosti i daleko više povećava agilnost novog automobila.

Iz stilske perspektive, 812 Superfast je itekako veći evolucioni korak od F12, mnogo više nego što je iko mogao zamisliti. Iako su veličine i oblici ovih modela gotovo identični, svi delovi karoserije novog modela potpuno su novi i usvojili su preteći dizajn koji ih čini još tvrdokornijim, toliko da sada, čak i surovi F12 izgleda pomalo bezlično.

N.Đ

 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group