Leteći automobili stižu 2018. godine

Više slika

Više slika

Pet godina nakon kompletiranja njegove prve letačke demonstracije, holandska kompanija PAL-V konačno je prihvatila porudžbine za svoj model Liberty.

Tri točka ovog vozila i pokretni krovni rotor možda čine da ono izgleda više kao žiroskop nego tradicionalna limuzina, ali, on može da leti i da kotrlja po putu. Revolucionarne mašine kao što je ova, prirodno za sobom povlače pitanja o regularnosti okruženja u kome se koriste, ali kompanija PAL-V uverava svoje kupce da njihov model Liberty nije dizajniran jedino kako bi prevazišao tehničke i kvalifikacione izazove, on takođe ispunjava sve postojeće bezbednosne standarde, kao i sve avio/automobilske regulacione norme.

Što se ovog vozačko/letačkog hibrida tiče, ne postoji zaista ništa što bi moglo da ga postavi na tabelu performansi, osim što ga krasi titula prvog sertifikovanog komercijalnog letećeg automobila koji je ikada stigao na tržište. Ipak, njegove karakteristike su prilično dobre, posebno ako imamo u vidu o kakvom je vozilu reč. Na kopnu, u formi automobila, on može da dostigne brzinu od 161 km/h, ali zahteva punjenje rezervoara na svakih 499 pređenih kilometara.

Leteći i ulični model Liberty poseduje početnu cenu od 400.000 $, što predstavlja veoma visoku cifru koja je vezana za obični i osnovni Sport model u seriji. Ukupna cena ovog modela može narasti do 600.000 $, koliko je potrebno izdvojiti za nešto luksuzniju verziju Pioneer, koja dolazi sa ekskluzivnim trenažnim časovima, većom snagom i elektronskim ekranom letačke instrument table.

Proizvodnja ovih modela je završava ove, a isporuke su zakazane za 2018. godinu. Do tada, svi zainteresovani vozači/piloti moraju ostaviti nepovratni depozit u iznosu od 10.000 $ namenjenih Sport seriji ili 25.000 $ ukoliko požele da sebi priušte neki od Pioneer modela.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group