Kulturnija verzija Miate – 2017 Fiat 124 Spider

Više slika

Više slika

Fiat 124 Spider deli istu osnovu sa čuvenom Mazdom Miata, dok su sličnosti toliko velike da se raširio i novi naziv – Fiata.

Novi Fiat 124 se proizvodi u Japanu, u pogonima Mazde i deli mnogo sa čuvenim Mazdinim sportskim modelom Miata. Model nastaje na osnovu klasičnog sportskog kupea Fiat 124 koji se proizvodio u periodu od 1966. do 1978. godine, dok je ime vremenom promenjeno u Spider 2000. Fiat je uz pomoć Pininfarine dobio karakteristične crte karoserije, dok je veličinom nešto duži od Miate i za 45 kilograma teži. Razmak među točkovima nije povećan, što znači da sva razlika u dužini odlazi na prednje i zadnje delove, što donosi poboljšanje u pogledu prtljažnog prostora.

Ispod haube, mesto nalazi turbo motor sa četiri cilindra od 1.4 litra, što predstavlja momenat gde se Fiat razdvaja od Mazde koju pogoni dvolitarski motor. Sastavljen u Italiji, 1.4 turbo motor se šalje u Japan, gde dobija dodatne turbo modifikacije i pojačanja prilikom ugradnje. Motor je sličan modelu koji se ugrađuje u Fiat 500 Abarth verzije.

Snagu motora čine 160 konjskih snaga pri 5,500 obrtaja po minuti. Odlične performanse motor ispoljava pri 2000 obrtaja po minuti, dok je osetljiv priličan gubitak snage na 5,500 obrtaja što je značajna razlika u odnosu na Miatu. Poslednjih 1000 obrtaja na Fiatovoj skali uopšte ne ulivaju poverenje, gde na istom mestu, Mazdin motor od 2.0 litra i 155 konjskih snaga ostavlja značajno bolji utisak. Podaci Fiata navode da je Spideru potrebno 6.8 sekundi za ubrzanje do 100 kilometara na čas, što nije specijalno dobar rezultat imajući u vidu Miatinih 5.9 sekundi za istu brzinu.

Rad menjačem predstavlja pravu zabavu, sa kratkim i preciznim prenosom brzina. Ugrađeni šestostepeni manuelni menjać je primerak istinskog savršenstva. Za dodatnih 1,500 evra moguće je dobiti automatski šestostepeni menjač koji takođe pokazuje brz odgovor pri menjanju brzina.

Promene koje je Fiat uradio na osnovu Mazdine Miate praveći svoju verziju su uspešne. Fiat 124 Spider je tiši od Miate, civilizovaniji u svakom pogledu i više odgovara kupcima koji su prešli svoje četrdesete godine. Motor od 1.4 litra je dovoljan za interesantnu vožnju, iako možda ne zvuči tako dobro kao Abartova verzija. Cene za Fiat 124 Spider počinju od 27.500 evra za osnovni Classica model.

N.S.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group