Kralj je stigao - Mercedes-AMG Project One

Više slika

Više slika

Nakon dugog perioda izazivanja naše mašte kratkim snimcima i poigravanja sa senkama, novi Mercedes AMG Project konačno dobija svetsku premijeru kao prvi ulično legalni model opremljen Formula 1 pogonskim sklopom...

Snaga ovog modela dolazi iz redizajnirane verzije hibridnog sistema iz W08 F1 bolida, uključujući turbo V6 jedinicu zapremine 1,6 litara i ništa manje nego četiri električna motora.

Dva vrhunska električna motora smeštena na prednjoj strani, dovoljna su za stvaranje 50.000 motornih obrtaja u minuti, dok trenutno najbolji motor na tržištu može da izvuče do 20.000 rpm. Treći električni motor integrisan je u turbinu, a četvrti je montiran direktno na motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

Oba prednja motora stvaraju 160 ks, sa električnom jedinicom na standardnom agregatu koja proizvodi istu količinu snage i motorom u turbini koji je dobar za 120 ks,pa tako dolazimo do konačne izlazne moći od okruglo 1.000 konja.

Mercedes AMG tvrdi da turbo lag nije samo eliminisan sa ovom postavkom, već je i vreme odgovora sada daleko kraće nego u ostalim V8 varijantama motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Sve ovo je omogućeno dodatnim obrtnim momentom koji stiže iz električnih jedinica, ali zahvaljujući asistenciji elekričnog turbo punenja koje koristi izduvne gasove i kompresore turbina koje su odvojene jedna od druge, kako bi stvorio optimalnu poziciju ka izduvnom sistemu i usisnoj strani V6 agregata, dok je celokupan sistem spojen pogonom u vratilu od 90 kW.

U slučaju da do sada niste shvatili, ovo nije normalno sastvaljen hibridni pogonski sklop, ovo je sledeći nivo inženjeringa koji sada pronalazi svoje mesto u javnom saobraćaju po prvi put. Ali, šta sve ove kombinacije i inovacije govore o ciframa performansi? Mercedes AMG tvri da njihov Project One može da dostigne maksimalnu brzinu od 350 km/h, međutim, mi smo to već znali. Ono što nismo znali jeste da ovaj model za ubrzanje do 200 km/h zahteva svega šest sekundi, da, dobro ste čuli, šest sekundi.

N.Đ.

Izvor: Carscoops

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group