Kineski Rolls Royce, ali skuplji

Luksuzna kineska kompanija koja proizvodi automobile, Hongqi, postoji od 1957.godine, od kada kreira vrhunske dizajne…
 

Njihov najnoviji poduhvat predstavlja najskuplji automobil ove zemlje. U pitanju je Hongqi L5, koji je retro moderni sedan i prvi svoje vrste, prodat za 800.000 dolara ljubitelju automobila na pekinškom sajmu automobila.

Automobil je opremljen 6.0 litarskim V12 motorom i proizvodi 402 KS. Takođe, on ima i inteligentnu tehnologiju vožnje sa pogonom na sva četiri točka i prilagodivom hidro-pneumatskom suspenzijom. Kako saznajemo, dizajneri ovog old-school automobila bili su inspirisani Maovim Hongqi CA770 sedanom iz ere šezdesetih. Prednji deo, sa zaobljenim farovima i rešetkom hladnjaka primetno podseća na model iz 1966.godine.

U prevodu sa kineskog, Hongqi znači “crvena zastava”, pa nismo baš iznenađeni što će ovi automobili biti službena vozila vođa kineske komunističke partije. Enterijer vozila opremljen je veoma luksuzno, sa detaljima od žada, ručno rađenim insertima od drveta, perforiranim kožnim tapacirunzima i Bose zvučnim sistemom.

Mišljenja internet zajednice o ovom modelu su raznolika, gde neki kritikuju ovaj arhaični dizajn, dok drugi hvale kineski trud za oživljavanje automobilske industrije. Vang Žongua, kupac prvog L5 modela je veoma srećan svojom kupovinom i svoj automobil će dobiti za tri meseca. Kako se vama čini ovaj kineski automobil, skuplji i od Rollsa?

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group