Fittipaldi EF7 - 600 ks u karbonskoj šasiji

Više slika

Više slika

Dok su nas poslednji snimci manje više ostavili zaintrigiranim, moramo priznati da pojavljivanje novog Fittipaldi EF7 Vision Gran Turismo koncepta privlači pažnju.

Ovaj projekat je izrađen talentovanim rukama Emersona Fitipaldija, sa inžinjerskim radovima koje je izneo trkački specijalista HWA kompanije Mercedes i dizajniran je od strane brenda Pininfarina.

Sada nam je data karoserija i to ne samo kako bi još jednom videli dolazeći koncept superautomobila, već i nešto veoma priželjkivanih detalja o njemu. Za početak možemo reći da je EF7 izgrađen na specijalnoj šasiji, isto kao i F1 automobil, sa karbonskom karoserijom.

Laka konstrukcija je izgrađena kako bi se ukupna kilaža vozila održavala na oko 1.000 kilograma, što ovaj automobil čini značajno lakšim od, recimo, modela LaFerrari, za koga se tvrdi da je ukupne težine od 1.225 kg, suv naravno i oko 1.500 kg kada je natankan do vrha.

Snagu ovog modela će obezbediti atmosferski V8 motor koji je dobar za 600 ks. Pininfarina tvrdi da će motor i menjač biti unikatni Fittipaldi modeli, iako ne bismo uopšte billi iznenađeni ukoliko bi se poslednji deo baziran na Mercedes bloku pojavio makar kao opcija, jer se izuzetno dobro pokazao u automobilima kao što su Aston Martin DB11 i Pagani Huayra.

„Ono što je meni bilo najvažnije prilikom kreiranja EF7 automobila, jeste to da on ne služi tome kako bi obezbedio čisto adrenalinsko zadovoljstvo, već da bude podjednako bezbedan za vozače svih nivoa mogućnosti“, izjavio je Fitipaldi. „Vlasnici – vozači mogu očekivati pouzdanost, manje troškove održavanja i minimalne tehničke i mehaničke timove, što će dovesti do više provedenih sati na stazi.“

Drugim rečima, dok će vozilo biti predstavljeno na sajmu u Ženevi kao koncept, sve navodi na to da će se ipak proizvesti u ograničenoj seriji. A po svim slikama koje smo mogli da vidimo do sada, deluje kao da će ovaj automobil biti jedan ekstremni primerak mašine performansi. Mi ništa drugo ne bismo ni očekivali, jer nakon svega, čovek koji stoji iza automobila nije niko drugi do jedan od najuspešnijih trkača koji su ikada došli iz Brazila.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group