Fiat Tipo: Višestruka vrednost iz Italije

Više slika

Više slika

Fiat Tipo nudi dosta prostora, dobar izbor opreme i prijatno iskustvo u vožnji za ne previše novca. Širok izbor motora u ponudi takođe, kao i nisku cenu održavanja.

Iako po tradiciji drugih italijanskih automobila, karakter u ovom modelu nije izražen do krajnjih granica, dok će iskustvo u vožnji mnogima možda biti dosadno, što ne mora biti negativna osobina. Ukoliko je izbor za porodični auto, sigurno će zaslužiti da se pogleda detaljnije, pored toga što je trenutno na tržištu prisutan širok izbor automobila ove klase.

Paleta ponuđenih motora uključuje dva benzinska i dva dizel agregata, kao i tri vrste menjača: manuelni, automatski, kao i model sa dvostrukim kvačilom. Najpopularniji motor će sigurno biti 1.6 MultiJet dizel, koji dolazi do 118 konjskih snaga, ali povoljan izbor može biti i motor od 1.3 litra MultiJet sa 94 konjske snage, koji emituje manje od 100 g/kg CO2.

Standardna oprema početnih modela uključuje klimu, centralno zaključavanje, podizače prednjih bočnih stakala, USB i Blutut konekciju, razdvojna zadnja sedišta, kao i multifunkcionalni volan. Sve zajedno nije loše za početnu cenu, dok su dodatne opcije poput navigacije u razumnom cenovnom rangu. Najskuplji model dolazi u varijanti sa 1.6l dizel motorom i DCT automatskim menjačem sa duplim kvačilom.

Prtljažni prostor od 440 litara je odličan za svoju klasu, sa dosta prostora i širokim zadnjim prilazom. Karavanska verzija dobija 110 litara više, zajedno sa 550 litara dok su sedišta u normalno podignutom položaju.

U vožnji, Tipo odaje relaksirajući utisak, na koji utiče pre svega mekano dizajnirano oslanjanje, kao i udobna pozicija za vozača. Kao rezultat podešenosti koja je usmerena ka udobnosti, Fiat gubi na pravom vozačkom utisku u vožnji, pre svega u pogledu upravljanja. Lak osećaj na volanu ne odaje utisak poverenja u oštrim krivinama ili pri većoj brzini, za koje ova klasa automobila, na kraju i nije previđena.

Ljubitelji italijanskih marki ostaće uskraćeni za karakter i avangardni dizajn kada je reč o novom Fiat Tipu, žaleći što nema bar neke karakteristike i deo harizme svojih rođaka Fiata Pande, Punta ili legendarnog Fiata 500. 

N.S.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group