BMW ulazi na tržište hidrogensnskih ćelija

Više slika

Više slika

Kompanija BMW je objavila da će početkom sledeće decenije lansirati na tržište vozilo koje će pokretati hidrogenske gorivne ćelije...

Tokom konferencije za novinare u automobilskom i inžinjersko tehnološkom centru u Ahenu, član upravnog odbora razvojnog menadžmenta bavarskog brenda BMW AG, Klaus Frolik je izjavio da će kompanija inicijativno proizvoditi hidrogenske modele u ograničenim serijama pre plasiranja dodatnih jedinica kada se infrastruktura poboljša do određenog stepena.

"BMW će ući na tržište gorivnih ćelija početkom sledeće dekade, počevši sa veoma malim proizvodnim serijama", rekao je. "Međutim, do 2025. godine, troškovi proizvodnje će i dalje ostati previše visoki, kao i infrastruktura koja je potrebna za kreiranje ove tehnologije, tako da će nam biti veoma teško da napravimo marketinški proboj baziran isključivo na našem upravnom odboru."

Prošle godine je ovaj proizvođač automobila otkrio svoje i8 i 5 GT hidrogenske prototipove kao prethodnike prvih proizvodnih, specijalnih hidrogenskih vozila ovog brenda.

Ova tehnologija se razvija u saradnji sa kompanijom Toyota, ali u ovom stadijumu nije poznato da li BMW nastoji da kreira svoj prvi i besprekorni model koji pokreću hidrogenske gorivne ćelije, ili umesto toga želi da stvori varijaciju već postojećeg automobila.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group